fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Eesti taasiseseisvusaja laste- ja noortekirjanduse ülevaade sai kaante vahele

Lastekirjanduse-ajalugu-1991-2012-esikaas-r10. septembril 2014 kell 15.00 esitletakse Eesti Lastekirjanduse Keskuses raamatut “Eesti laste- ja noortekirjandus 1991-2012”.

Artiklikogumik on esimene teos, mis süstemaatiliselt kirjeldab ja analüüsib taasiseseisvusaja eesti lastekirjanduses toimunud protsesse.

Raamatu kümme artiklit annavad ülevaate lastele mõeldud ilukirjanduse põhiliikidest ja žanritest, aga ka aimekirjandusest ja ajakirjandusest. Lisades on esitatud Eesti lasteraamatutoodangu statistika ning lastekirjanduse auhindade ja võistluste loetelu. Pildimaterjal annab mõningase ettekujutuse vaadeldava perioodi lasteraamatukujundusest ja -illustratsioonist.

Kogumiku autorid on Eesti Lastekirjanduse Keskuse juures tegutseva lastekirjanduse uurijate töörühma liikmed Krista Kumberg, Ilona Martson, Ave Mattheus, Mari Niitra ning töörühma juht ja ühtlasi kogumiku peatoimetaja Jaanika Palm.

“Ettevalmistused raamatu ilmumiseks algasid peale “Lastekirjanduse sõnastiku” valmimist”, kirjeldab Jaanika Palm. “Töö oli mahukas, aeganõudev ja keerukas, kuna materjal oli värske ning puudusid varasemad uurimused, millele toetuda. Samuti asendati lastekirjanduse uurimuses valitsenud autorikeskne lähenemine laiemale lugejaskonnale huvitavamate vaatenurkadega. Nii järgibki peatükkide liigendus kas laadi põhimõtet (reaaleluline vs. fantastiline), arvestab žanrispetsiifika (luule, aimekirjandus, ajakirjandus jms), teema (ajalooaineline kirjandus) või sihtgrupi vanusega (väikelastekirjandus, noortekirjandus).”

Eesti Lastekirjanduse Keskuse juht Triin Soone lisab: “Keskuse üks olulisemaid rolle on meie lastekirjanduse ajaloo jäädvustamine ja tutvustamine. Nii esindusliku kogumiku koostamine oli meile kahtlemata ambitsioonikas ja mahukas ettevõtmine. Mul on väga hea meel, et see sündis Eesti parimate lastekirjanduse uurijate ja asjatundjate ühistööna.”

“Eesti laste- ja noortekirjandus 1991-2012” on mõeldud uurijatele, üliõpilastele, raamatukoguhoidjatele, kooli- ja lasteaiaõpetajatele, lapsevanematele – kõigile, kel sügavam huvi lastekirjanduse vastu.

Eesti Lastekirjanduse Keskus on keskne eriala- ja infoasutus lastekirjanduse alal ning arendus- ja kutsealase nõustamise keskus lapsi teenindavatele raamatukogudele. Keskuse peaeesmärgiks on eesti lastekirjanduse kogumine ja säilitamine ning tutvustamine ja vahendamine kodu- ja välismaal.

 

Lisainfo:

Jaanika Palm, “Eesti laste- ja noortekirjandus 1991- 2012″ peatoimetaja tel 5343 6586, jaanika@smail.ee
Triin Soone, Eesti Lastekirjanduse Keskuse direktor, tel 617 7230, 5919 0363, triin@elk.ee

 

Pressiteate koostas:

Maarja Tali, Eesti Lastekirjanduse Keskuse kommunikatsioonijuht
maarja.tali@elk.ee, 507 3778