fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Oktoober 2014. Liz Pichon „Tom Gatesi äge maailm”

Liz Pichoni „Tom Gatesi äge maailm” (The Brilliant World of Tom Gates, inglise keeles 2011) on kõike muud kui traditsiooniline lasteraamat, mille tekstile on lisatud üksikuid illustratsioone. Teos on kujundatud ja kirjutatud kui päevik või märkmik, kus lisaks poisi päevasündmustele kirjas ka kodused ülesanded, kirjandid, kooli nõusolekuvormid jne. Kujunduses on kasutatud erinevaid kirjatüüpe, esiletõstmistehnikaid, joonistusi ja koomiksijuppe. Raamat moodustab suurepärase terviku, kuna peategelase Tom Gatesi loomus harmoneerub kujundusega – poiss armastab üle kõige joonistada ja koomikseid lugeda, lisaks veel ka oma sõbra Derekiga bändi „Zombi-koerad” teha ja küpsiseid süüa.

Lugu algab esimesel koolipäeval peale suvevaheaega. Õpetaja Fullerman paigutab viiendat klassi alustava Tomi esimesse pinki Marcus Meldrew’ kõrvale, kes on Tomi arvates kõige tüütum olevus. Eelmisel aastal tagumises reas istunud poiss ei saa nüüd õpetaja nina all istudes enam nii vabalt koomikseid lugeda ja joonistada. Õnneks istub esimeses pingis ka Amy Porter, Tomi arvates kõige ilusam ja targem tüdruk. Paraku aga jooksevad Tomi katsed Amy tähelepanu köita esialgu liiva.

Kõiki Tomi klassi õpilasi on kirjeldatud isiksustena, samuti töötab koolis terve rida erilisi õpetajaid nagu äärmiselt entusiastlik matemaatikaõpetaja Worthington või direktor Keen, kes ärritub kergesti ja seepärast punastab tihti. Tänu neile on iga sündmus, olgu selleks kas klassipildi tegemine või väljasõidul käimine, eriline.

Tomi perekondki on üsna värvikas. Ta elab koos südamliku ema, piinlikke olukordi tekitava isa ja pidevalt pahura õe Deliaga. Vanaema Mavisele meeldib toiduga eksperimenteerida, nii et kunagi ei tea, millal on söögiks banaanidega pitsa, lavendliga kartuliküpsised või joogiks porgandiviiluga vesi. Pereelu põhjal on Tomil tekkinud rida tähelepanekud, mida ta lahkelt lugejaga jagab („õed-vennad oskavad sind ärritada viisidel, mida keegi teine ei oska”, „vanemad tekitavad aastatega veel rohkem piinlikkust” jne).

Liz Pichon on terane elu jälgija ning kujutab seda humoorikalt ja nüansirikkalt. Ta kirjeldab kõiki tegelasi vaimukalt, värvikalt ja soojalt, kinnitades, et igaüks meist on omal viisil veider ja kummaline, kuid õigus oma vigadele ja veidrustele läbi huumoriprisma vaadata on igaühele vägagi vajalik.

Teoses on palju erinevaid infotasandeid (tekst, illustratsioonid, eraldi kastides välja toodud lisamaterjal jne), mistõttu see sobib suurepäraselt lastele, kellel on raskusi pikast lineaarsest tekstimassiivist läbi murdmisega. Vähese tekstiga leheküljed edenevad kiiresti ning eduelamus ja lustlik tuju on garanteeritud.

Autor, Suurbritannias elav Liz Pichon on teose eest võitnud rohkelt auhindu, muuhulgas ka Roald Dahli huumoripreemia (2011) ja Red House’ i lasteraamatuauhinna (2012). Liz Pichon on õppinud graafilist disaini ning enne lastele kirjutama hakkamist töötanud disainerina heliplaadifirmas. Tom Gatesist on ilmunud veel kolm raamatut („Tom Gates: Excellent Excuses (and other good stuff“ 2011, Tom Gates: Everything’s Amazing (sort of)” 2012, „Tom Gates: Genius Ideas (mostly)” 2012). Loodetavasti jõuavad needki varsti eesti lugejate lauale.

Tõlkinud Mario Pulver
Illustreerinud autor
Välja andnud Pikoprint OÜ
254 lk

Lastekirjanduse uurija Jaanika Palm