fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Kutsume seminarile „Muinasjutuline maailm: rahvajuttudest (laste)kirjanduseni”

Kreutzwald, Fr. R. „Rõugutaja tütar”, 2008, segatehnika1. detsembril 2014 toimub Eesti Lastekirjanduse Keskuses Tallinnas, Pikk tn 73 Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiivi ja Tartu Ülikooli rahvaluule osakonna muinasjuttude töörühma seminar „Muinasjutuline maailm: rahvajuttudest (laste)kirjanduseni”.

Seminar keskendub muinasjuttude ning laste- ja noortekirjanduse omavahelistele suhetele. Vaatluse all on fantaasiakirjandus, noorteromaan ning õnne ja vägivalla teema muinasjuttudes ja lastekirjanduses. Ettekannetega esinevad kirjandusteadlased ja folkloristid, lugude uurijad ja vestjad: Risto Järv, Pille Kippar, Krista Kumberg, Mari Niitra, Piret Päär, Reeli Reinaus ja Kärri Toomeos-Orglaan.

Lisaks ettekannetele ja arutelule tutvustatakse muinasjuttude uurimise töörühma poolt valminud väljaandeid: teaduslikku antoloogiat „Eesti muinasjutud I: 2. Imemuinasjutud” (Eesti Kirjandusmuuseum), lastele mõeldud muinasjutukaarte „Head Eesti muinasjutud” (Loovhoog OÜ) ning autosõitjatele suunatud CD-ekstra formaadis audio- ja tekstiväljaannet „Linda kivist Lilla Daamini” (Eesti Kirjandusmuuseum), milles saab lugeda ja kuulata Piret Pääri ja Anne Türnpu esituses kohajutte Tallinna ja Tartu vaheliselt teelt.

Seminari korraldavad Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv, Tartu Ülikooli eesti ja võrdleva rahvaluule osakond, Kultuuriteooria tippkeskus ning Eesti Lastekirjanduse Keskus.

Osavõtt on tasuta, palume eelnevalt registreeruda tel 617 7231 või elk@elk.ee hiljemalt 28. novembriks.

Igal aastal eri paigas korraldatav muinasjutuseminar toimub viiendat korda. Vaata ka eelmisi seminariteemasid veebilehelt.

Lähem info:
Risto Järv, Eesti Kirjandusmuuseum, tel 5190 4371, risto@folklore.ee
Triin Soone, Eesti Lastekirjanduse Keskus, tel 617 7230, triin.soone@elk.ee

 

Kava

10.30 Mari Niitra. Muinasjutud fantaasiakirjanduse nurgakivina
11.00 Reeli Reinaus. Noorteromaan kui tänapäeva muinasjutt
11.30 Krista Kumberg. Kuidas heast paremat teha, ehk muinasjuttude töötlemisest
12.00 Risto Järv. Värvid, vägivald ja väljaanded: muinasjutukogumike koostajate muresid

12.30 Puhkepaus

13.00 Pille Kippar. Mis teeb looma õnnelikuks: Eesti loomamuinasjutud
13.30 Kärri Toomeos-Orglaan. Õnnelik lõpp
14.00 Piret Päär. Mis teeb jutuvestja õnnelikuks?
14.30 Seminari kokkuvõte

Olete oodatud!