fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Näitus „Meremuinasjutud” on jõudnud Saksamaale

Varvara Alyai. "Väike merineitsi"27. veebruaril 2015 kell 19 avatakse Saksamaal Volkachis marijo galeriis rahvusvaheline illustratsiooninäitus „Meremuinasjutud”, mis on avatud 21. märtsini 2015.

Näituse algatasid Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Eesti Kujundusgraafikute Liit, innustatuna Tallinna staatusest Euroopa kultuuripealinnana. Eesti kunstnike välja käidud idee illustreerida merega seotud muistendeid ja muinasjutte leidis Läänemere maades elavat vastukaja. Näitus avati 2. aprillil 2011 Tallinnas.

Näitusel on töid kümne riigi 79 lasteraamatuillustraatorilt, kes esindavad oma maa illustratsioonikunsti kõrgtaset. Kaunid sinisiravad merelegendid, enamasti kas akvarellitehnikas või kollaažidena, on näitusel valdavalt õnneliku faabulaga ja helged. Ent meri on jäänud seletamatuks ja äraarvamatuks ka tänapäeval. Lastekirjanduse spetsiifika ei välista kurbi sõnumeid, kuid enamasti on lastele adresseeritud lugudes ikka ka lootust. Mitmetes meremuinasjuttudes esineb ka inimeste kadedust, kurjust, rumalust ja surmagi. Vene ja läti muinasjuttudes meremao mõrsjast tapetakse tütarlapsega õnnelikus abielus olev meremadu omaste võõraviha ja rumaluse tõttu.

Hans Christian Andersen on näitusel enim interpreteeritud muinasjutumeister. Mitu kunstnikku on kujutanud väikest merineitsit, neist kõige moodsam on saksa kunstniku Katja Kammi korallidest raamistatud ikonostaas. Saksa kunstnike rühmast on ehk kõige üllatavam Aljoscha Blau vägagi kaasaegne tõlgendus igivanadest parun Münchhauseni lugudest.

Näitust on eksponeeritud Eestis, Soomes, Venemaal ja Poolas. Pärast vahepeatust marijo galeriis rändab see edasi Berliini ja Taani.

Avamisel loeb saksa lastekirjanik Ingrid Annel „Meremuinasjutte”.

Näituse korraldajad: Saksa Laste- ja Noortekirjanduse Akadeemia, galerii marijo, kulturkind, Euroopa Kultuuripealinn Tallinn 2011.

Näitusest saksa keeles.