fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Paabeli Torni auhind 2006

PRESSITEADE

13. 11. 2006
IBBY Eesti osakond
Tallinn, Liivalaia 30
tel. 5266556 (Ilona Martson)

Paabeli Torni auhind Leelo Märjamaale

Tänavuse lastekirjanduse tõlkeauhinna “Paabeli Torn” võitis tõlkija Leelo Märjamaa ameerika maineka lastekirjaniku Louis Sachari lasteraamatu “Augud” eestindamise eest.

“Tegu on USA viimaste aastate lastekirjanduse ühe tähtteosega, mida peaks olema rikastav ja põnev lugeda ka eesti lapsel,” ütles auhinda välja andva Rahvusvahelise Noorsookirjanduse Nõukogu (IBBY) Eesti osakonna president Ilona Martson. “Sachari jutustamislaad on napp, paeluv ja isikupärane ning tõlkija on suutnud seda väga täpselt edasi anda. Raamatule on omane eriline atmosfäär. Ei maksaks arvata, et raamatu tegevus toimub kusagil teisel pool maakera ning jääb Eesti lastele kaugeks. Lõppude lõpuks leiavad loo käivitanud sündmused aset Lätis – seega üsna meie lähedal.”

Sachari teose on välja andnud väikekirjastus Draakon & Kuu, mille missiooniks ongi kvaliteetse ameerika lastekirjanduse tõlkimine. Kirjastuselt on ilmunud veel Shel Silversteini, Roald Dahli ja Lemony Snicketi teoseid. “Kindlasti on meie auhind ka tunnustus kirjastuse tegevusele,” lisas Martson.

Paabeli Torni auhinda annab IBBY Eesti osakond välja kolmandat aastat järjest. Auhinna eesmärgiks on esile tõsta aasta jooksul eestindatud laste- ja noortekirjanduse paremikku, püüdes seeläbi innustada tõlkijaid ning juhatada lugejad hüvade raamatute juurde. Auhind koosneb audiplomist ja rahalisest preemiast, milleks sel aastal on Kultuurkapitali eraldatud 5000 krooni.

Auhinnasaaja valib igal aastal IBBY Eesti osakonna poolt kokku kutsutud žürii, kuhu kuuluvad eksperdid Eesti Lastekirjanduse Teabekeskusest ja Tallinna Ülikoolist, tõlkijad ja lastekirjanduse uurijad. Eelmistel aastatel on auhinna saanud Eve Laur (2004, Philip Pullmanni “Inglite torni” eest, ühes sellega tunnustati kogu triloogiat “Tema tumedad ained”) ja Allar Sooneste (2005, Moni Nilsson-Brännströmi “Tsatsiki ja armastus” eest, väärtustades ühtlasi ka kogu raamatusarja). Valik tehakse otsusele eelneva aasta jooksul ilmunud raamatute hulgast.

Tänavune žürii koosseisus Ilona Martson, Mare Müürsepp, Krista Kumberg, Ülle Väljataga, Kätlin Kaldmaa ja Anu Kehman tegid valiku paarikümne eelnevalt välja sõelutud teose seast. Võiduteosele pakkusid konkurentsi Tuija Lehtise noorteromaan “Tiivad varvaste vahel”, Terry Pratchetti ulmeraamat “Tillud vabamehed”, Tove Appelgreni lastele mõeldud Vesta-Linne sari ja Grigori Osteri luulekogumik “Kahjulikud nõuanded”.

Auhind antakse kätte kolmapäeval, 15. novembril kell 17 Eesti Lastekirjanduse Teabekeskuses (Liivalaia 30, Tallinn).

IBBY Eesti osakond