fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Igor Oleinikovi isikunäituse avamine 7. juunil

Teisipäeval, 7. juunil 2016 kell 16 avatakse lastekirjanduse keskuses vene illustraatori ja animakunstniku Igor Oleinikovi isikunäitus „11”. Näitusel on väljas tema raamatuillustratsioonid aastatest 2005–2015. Avamisest võtab osa ka kunstnik ise.

Igor Oleinikov sündis 1953. aastal Moskva lähedal Ljubertsõs. Ta lõpetas 1976. aastal Moskva Keemia-Masinaehituse instituudi ning töötas seejärel kolm aastat insenerina. Animakunstniku karjääri alustas Oleinikov 1979. aastal filmistuudios Sojuzmultfilm. Hiljem on ta töötanud ka animastuudiotes Christmas Films, Argus ja Solnetšnõi Dom. Tema osalusel on valminud sellised tuntud animafilmid nagu „Kolmanda planeedi saladus”, „Lugu kaliif toonekurest”, „Muinasjutt rumalast abikaasast”, „Kingsepp ja merineitsi”, „Võluflööt”, „Joonas” ja paljud teised.

Alates 1986. aastast on Oleinikov avaldanud illustratsioone mitmetes lasteajakirjades, nagu Miša, Tramvai ja Kutša Mala. Samal ajal hakkas ta ka lasteraamatuid illustreerima. Tänaseks on vene ja välismaa kirjastustelt ilmunud üle 50 tema piltidega raamatu, sealhulgas L. Carrolli „Alice Imedemaal”, J. R. R. Tolkieni „Kääbik”, E. Raspe „Vabahärra Münchhauseni seiklused”, K. DiCamillo „Lugu hiirest nimega Despereaux”, J. Barrie’ „Peeter Paan”, vene muinasjutud „Loll-Ivan” ja „Tulilind”.

Illustraatoritööd kirjeldab kunstnik järgnevalt: „Ma ei hakka iga raamatut illustreerima, vaid ainult sellist, milles on närvi, pinget, mõistatust, dünaamikat. Mulle ei meeldi kanoniseeritud kujutusviis. Näiteks doktor Valusoni tegelaskuju peab joonistama täpselt nii, aga mitte kuidagi teisiti! Miks?! Arvan, et raamatut illustreerides pole vaja kirjanikku täpselt järgida, vaid tuleb luua paralleelmaailm.”

Igor Oleinikov on osalenud näitustel Venemaal, Eestis, Leedus, Saksamaal, Slovakkias, Taiwanis ja mujal. Ta oli 2004. aastal Bologna lasteraamatumessil illustraatorite näituse finalist ning pälvis 2006. aastal Tallinna Illustratsioonitriennaali diplomi.

Näitus on avatud 15. juulini 2016.

Lisainfo:
Viive Noor
Eesti Lastekirjanduse Keskuse kunstiekspert
viivenoor@gmail.com, +372 5557 9930