fbpx
Hüppa põhisisu juurde

10. mail 2012 avatakse Eesti Lastekirjanduse Keskuses kaks illustratsiooninäitust

Eesti Lastekirjanduse Keskuses avatakse neljapäeval, 10. mail kell 17 kaks väliskunstnike näitust.

Illustratsioonigaleriis saab näha rahvusvaheliselt tunnustatud Moskva raamatuillustraatori, Moskva Kunstnike Liidu raamatugraafika sektsiooni esimehe Anastasia Arhipova (1955) pilte H. C. Anderseni, vendade Grimmide ja O. Wilde’i muinasjuttudele. Arhipova illustratsioonid on klassikalised selle sõna kõige paremas tähenduses. Tema töid iseloomustab tunnete ja värvigamma vaoshoitus, elegantsus ja peen lürism. Arhipova illustreeritud muinasjuturaamatuid on välja antud paljudes Euroopa riikides ning ka Ameerika Ühendriikides, Brasiilias, Jaapanis, Koreas ja Hiinas. Kunstnik viibib ka ise näituse avamisel.

Näitus jääb avatuks 2. juunini.

Anastasia Arhipova sündis 1955. a. Moskvas kunstnike perekonnas. Tema isa ja vanaisa olid mõlemad raamatugraafikud. 1978. aastal lõpetas ta Moskva Riikliku V. I. Surikovi nimelise Instituudi plakati eriala. Juba ülikooliaastatel alustas koostööd kirjastusega Detskaja Literatura, kus tema piltidega ilmusid H. C. Anderseni „Lumekuninganna“, „Printsess herneteral“, „Vankumatu tinasõdur“, „Tobe-Hans“ „Tuleraud“, M. de Cervantese „Don Quijote“, Molière‘i jt teosed. Alates 1985. aastast on ta teinud koostööd Saksa kirjastusega Schreiber Verlag, mille tulemusena on tema piltidega H. C. Anderseni ja vendade Grimmide muinasjutte välja antud lisaks Saksamaale paljudes maailma riikides.

A. Arhipova on saanud Venemaal mitmeid ülimainekaid auhindu (aasta parim raamat, aasta parim illustraator). Ta on tegev ka kunstielu organisaatorina. Osalenud Bratislava illustratsioonibiennaali žürii töös ja mitmetes rahvusvahelistes kunstiprojektides. Alates 2007. aastast on ta Moskva Kunstnike Liidu raamatugraafika sektsiooni esimees, IBBY (Rahvusvahelise Noorsookirjanduse Nõukogu) täitevkomitee liige 2007-2010. Osalenud paljudel rahvusvahelistel illustratsiooni- ja raamatunäitustel (Bologna, Barcelona, Frankfurti jt)

Keskuse trepigaleriis on väljas Soome metsatööstuse 100. ja Soome Illustraatorite Liidu 10. aastapäevale pühendatud näitus „Metsa tuhat muinasjuttu“. See on kunstnike omamoodi üllatav ning huvitav pilguheit sellele, mida kõike mets võib inimesele tähendada. Näitus sündis koostöös Vuojoki fondiga. Vuojoki uhke mõis asub Eurajoki vallas, kust sajandi eest sai alguse Soome metsatööstus. Näitusel on eksponeeritud kümne kunstniku tööd. Autorite hulgast leiame nii uusi tegijaid oma uuemate tehnikatega kui ka hästi tuntud Soome illustraatoreid nagu Virpi Talvitie, Anna Emilia Lahtinen, Nina Haiko, Anna-Liisa Hakkarainen, Juha Ilkka.

Näitus jääb avatuks 13. juulini.