fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Selgunud on kauneimad Eesti lasteraamatud

9. veebruaril 2017 kuulutati Rahvusraamatukogus välja möödunud aasta 5 kauneimat Eesti lasteraamatut.

Kauneimateks raamatuteks hinnati: Jonas Tauli “Öömõtted”, Juhani Püttsepa “Vanaema, kes muutus kutsikaks” (illustreerinud Katrin Ehrlich), Piret Raua “Trööömmmpffff ehk Eli hääl”, Anti Saare “Juturaamat” (illustreerinud Jüri Mildeberg) ning Leelo Tungla “Lumemees Ludvigi õnn” (illustreerinud Regina Lukk-Toompere), mis pälvis ka lastekirjanduse keskuse eriauhinna.

Lisaks pälvis Eno Raua “Kilplased” (illustreerinud Priit Pärn) žürii eripreemia illustratsioonide eest ning Indrek Koffi raamat „Ilusti” (illustreerinud Ulla Saar) Eesti Kujundusgraafikute Liidu eripreemia illustratsioonide eest.

Žürii esimees Viive Noor kommenteeris, et 2016 oli Eesti lasteraamatule hea aasta ning žürii ülesanne oli keeruline, kuna valik tuli teha 26 kirjastuse 47 raamatu vahel. Noor rõõmustab Eesti lasteraamatu illustratsiooni üle, kuna “erinevad käekirjad eksisteerivad sõbralikult kõrvuti, rikastades üldpilti ja pakkudes heatasemelisi raamatuid igale maitsele. Eesti lasteraamat on muutunud pildirikkaks, julgeks, huvitavaks. Enam ei peljata raamatus “õhku” ja valget pinda, ei kardeta kasutada erinevaid kujundusvõtteid, mängida kirjadega. Üldmulje on värske, huvitav ja heas mõttes kaasaegne.”

Võiduraamatuid saab vaadata Rahvusraamatukogu peanäitusesaalis 4. märtsini. Ka sel aastal saavad kõik lugejad kauneimate raamatute seast oma lemmiku välja valida Rahva Raamatu ja Apollo suuremates raamatupoodides ning näitusel Rahvusraamatukogus. Hääletus kestab 5. märtsini. Aprillis saadetakse kauneimad lasteraamatud Bolognas toimuvale maailma suurimale lasteraamatumessile.

Kauneimate lasteraamatute konkurss toimub alates 1998. aastast. Konkursi eesmärk on väärtustada illustreeritud lasteraamatuid kui vaimse kultuuri nähtust. Raamatute puhul hinnatakse terviklahendust, pidades primaarseks illustratsioonide taset. Tegemist on praktiliselt ainsa konkursiga, kus selle kunstivaldkonna viljelejad saavad mõõtu võtta. Konkurss toimub samaaegselt „25 kauneima Eesti raamatu” valimisega.

Konkurssi korraldavad: Eesti Kujundusgraafikute Liit, Eesti Kirjastuste Liit, Eesti Lastekirjanduse Keskus, Eesti Rahvusraamatukogu.

Allikas: Rahvusraamatukogu