fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Aprill 2012. Piret Raud. „Natuke napakad lood”

Autori illustratsioonid
Tänapäev, 2012
92 lk

Alates Piret Raua üllatavast debüüdist jutustusega „Ernesto küülikud“, mis võitis 2004. aasta lastejutuvõistlusel „Minu esimene raamat“ esimese auhinna, on iga tema uudisteos vägagi oodatud olnud. Lugejad pole pidanud tema raamatutes kunagi pettuma, olgu siis käsitletud linnu eneseotsingud, jänesetüdruku armastust roosa värvi vastu või 2. klassi Tobiase igapäevaelu sündmusi. Ikka on autor suutnud oma teostes luua köitva maailma, mis pakub lugejaile lusti ja rõõmu või kaasaelamisvõimalust. Teisiti ei ole lugu ka seekord.

Kiirelt eesti nüüdislastekirjanduse üheks juhtivaks autoriks tõusnud Piret Raua värske teos „Natuke napakad lood“ on jutukogu, mis sisaldab 30 lühilugu. Raamat pakub kuulamis- või lugemisrõõmu nii eelkooliealistele kui ka juba koolilastele. Samuti saavad teosest lugemiselamuse absurdi- ja fantaasiasõbrad nende vanusest hoolimata.

Piret Raud esitab oma värskes teoses lastele omast animistlikku maailmapilti: kõik elab, hingab ja tunneb. Tegemist ei ole aga lihtsa personifikatsiooniga, vaid kirjanik kasutab rohkelt hüperbooli, ülimat liialdust, pahupidistust ja teisi võtteid üllatavate tegelaste ja sündmuste loomiseks. Nii sünnivadki lõbusad jutud meid kõiki ümbritsevatest esemetest, nagu kallistav kampsun, kartlik mobiiltelefon või kuri nuga. Rohkelt on lugusid ka loomadest – röhitsemist õppiv siga, teepidusid pidavad kalad ja ikebanaga tegelev lehm on vaid mõned neist. Juttude peategelasteks on valitud toiduainedki, näiteks joogat harrastav muna, und nägev porgand või sünnipäeva tähistav kringel. Loomulikult ei puudu värvikast tegelastegaleriist ka inimesed, olgu nendeks siis ablas imik, sõnakuulelik sõdur või kokaraamatuid sööv onu Sven.

Nii mõnigi Piret Raua lugu pakub tuntud muinasjutu või valmi köitvat uusversiooni. Nii ei kutsu kurg rebast, vaid hoopis elevant hiire endale külla. Lohed aga paluvad endale vapra printsi appi, et taltsutada printsessi lohejahikirge.

Sümboolne on raamatu esiklugu luiskavast Liisast, kellest saab kirjanik, et ilma ebameeldivate tagajärgedeta vabalt fantaseerida.

Jaanika Palm, lastekirjanduse uurija