fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Oktoober 2009. Kätlin Vainola. „Metsaelu aabits”

Pildid joonistanud: Helen Luks, Tiina Neljandik, Tiina Paltser
Hääled ja helid CD-l: Fred Jüssi ja ERR kogud
Menu Kirjastus ja RMK, 2009
63 lk

Aabits on meie esimene õpik. Kukeaabits, Mõmmiaabits ja nüüd ka Metsaelu aabits.

Inimese elu on miskipärast nii seatud, et mida aeg edasi, seda kaugemale ja võõramaks kipub paljude jaoks jääma elu algase – loodus. Ometi on ta siinsamas meie kõrval ja elab oma elu. Metsaelu aabits on mõeldud küll lastele, kuid tänu raamatuga kaasasolevale CD-le on heaks audio-aabitsaks ka emmedele-issidele.

Muidugi on õige enne plaadi kuulamist raamat läbi lugeda. Autor Kätlin Vainola on hästi läbi mõelnud ja tunnetanud aastaringi kirjelduse ühe meie levinuma looma – rebase elus. Mõnusate ja elutruude illustratsioonide taustal pole tekst liiga pikk ja see teeb raamatu kergesti loetavaks, seda enam, et tahaks ju kohe-kohe loodushääli plaadilt kuulata.

Autor on plaadi koostamisel kasutanud Fred Jüssi väga ilmekaid ja kvaliteetseid ning kohati ka unikaalseid salvestisi. Loodushäälte kuulamine paneb mõtlema, et helid saadavad meid igal loodusesse minekul, matkal, samuti jalgsikäigul linnapargis või puiesteel. Aga kas me oskame neid kuulata ja määrata? Kas tuleme selle peale, et see või teine heli on putuka, linnu, looma, tuule või veevoolu tekitatud? Kui õpime sellelt plaadilt pooledki häältest selgeks, siis muutub kohe ka meie eneste looduskäigu kvaliteet – iga õnnestunud määramine tõstab suunurgad märkamatult ülespoole, korduva õnnestumise puhul aga hakkame tasakesi pomisema – tere rebaserein, tere rähnipoiss, ah sina oled seal sokukene jne.

Pärast ühist, perekonna seltsis kuulamist võib see plaat muutuda üheks koduse viktoriini allikaks. Raamat ise aga leiab koha raamaturiiulis hästi kättesaadavas kohas.

Kaja Tuberik