fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Mai 2009. Nicola Davies. „Kes meid söövad?”

Inglise keelest tõlkinud Triin Pappel
Kunst, 2009
61 lk

Teose alapealkiri „Parasiidid ja nende tegelik elu“ täpsustab, kellest lähemalt juttu tuleb. Raamatu autor Nicola Davies on hariduselt zooloog, kes tuntust kogunud nii kirjanikuna kui ka populaarsete loodusteemaliste lastesaadete autorina BBC-s.

Parasiidid on olevused, kes elavad teiste loomade kehade peal või sees. Nad on oma elupaigaks valinud elusolendite naha, karva, suled, vere või siseelundid. Parasiite on väga palju. Ka inimene kuulub loomariiki ja on parasiitide eluase. Ehkki tänapäeva inimesed oskavad enamasti oma tervise eest hoolitseda ja peavad lugu hügieenireeglitest, on kindlasti kasulik parasiitidest rohkem teada. Oma vaenlast tuleb tunda ja sõpru hoida! Pealegi on parasiitide elu põnev.

Raamat algab selgitusega, millised on ühed korralikud parasiidid. Kirjeldatakse nende imeväikeste olevuste välimust ja kehakuju muutusi elutsükli jooksul. Selgitatakse, kuidas parasiidid endale elukoha leiavad ja sellesse kinni klammerduvad. Mõned neist vahetavad mitmeid kordi elupaika, teised armastavad paikset eluviisi.

Tuntumad parasiidid, kellest me kõik kuulnud oleme, on puugid, kirbud, peatäid ja paelussid.

Siit raamatust on võimalik nende elu ja kombeid lähemalt tundma õppida. Aga kes on nääpsulestad ja plasmoodiumid, sellest pole enamusel meist aimugi. Teadmistelünka aitab täita käesolev trükis: Nääpsulestad elavad inimese juuksejuurtel ning ripsmete ja kulmude juurtel, kus nad maiustavad surnud naha ja rasuga. Mida vanemaks inimene saab, seda suurem on võimalus, et tal on nääpsulestad. Kuid muretsemiseks pole põhjust, nääpsulestad on üsna kahjutud.

Plasmoodiumid on kõige ohtlikumad elusolendid maakeral, peale inimese muidugi. Neid imeväikseid parasiite levitavad moskiitod. Inimene, kelle rakkudesse on tunginud plasmoodiumid haigestub malaariasse ja võib surra.

Parasiidid nõrgestavad peremeesorganismi. Loomariigis on nõrgem isend alati kerge saak tugevamale. Tähendab – enda eest tuleb hoolt kanda. Inimene hoolitseb naha puhtuse eest seebi ja nuustikuga, loomad puhastavad oma nahka hammaste, noka, käppade ja küüntega. Seda tuleb teha väga korrapäraselt ning mõned loomad veedavadki iga päev tunde enda naha eest hoolitsedes. Kuidas täpsemalt, saab lugeda raamatust.

Teos on kirjutatud ladusalt ja lastele sobivas lihtsas keeles. Teema on aktuaalne ja eestikeelses lasteaimekirjanduses uudne. Illustraatori Neal Laytoni humoorikad pildid näitavad noorele lugejale, kuidas need imetillukesed olendid välja näevad. Iga pilt selles teoses on tihedalt seotud tekstiga ja aitab kaasa kirjutatu mõistmisele. Raamatu keskel on lauamänguna teekond ussimunadest täiskasvanud paelussini. See pikk ja keeruline teekond muutub lihtsaks ja kergeks, kui lisaks teksti lugemisele ka lauamäng läbi mängida.

Tiia Suls