fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Täna tähistame ettelugemise päeva

Täna, 20. oktoobril 2017 tähistame Eestis ettelugemise päeva, mil tuletame kõigile meelde, kui tore on ette lugeda, lugemist kuulata ning kui oluline on ettelugemine lastele. Laupäeval toimub vabariikliku laste ettelugemisvõistluse „Kõik on kõige targemad“ finaal.

Anne Kõrge lastekirjanduse keskusest: “Kuigi raamatuid võib ette lugeda iga päev, siis täna tahame esile tõsta, kui oluline on ettelugemine ning kui suur tähtsus on raamatutel ja lugemisel”. Kõrge näeb ettelugemise rolli ka laiemalt: “Ettelugemiseks on tegelikult vajalikud vaid kolm tegurit – lugeja, tekst ja kuulaja(d) –, kuid see annab meile hoopis midagi enamat. Lisaks jutustatud loole on ju ettelugemise juures oluline ka koosolemine ja üksteise suhtes tähelepanelik olemine.”

21. oktoobril kell 12 kogunevad 4. klasside parimad ettelugejad Eesti Lastekirjanduse Keskusesse Tallinnas. Finaalvõistlusel loevad maakondi ning Tartut ja Tallinna esindavad lapsed ette katkendeid kooliteemalistest raamatutest. Lugemist hindab neljaliikmeline žürii: Vanalinna Hariduskolleegiumi teatriklassi õpilased Johanna Poll ja Andri Suga, Eesti Rahvusringhäälingu lastesaadete toimetuse juht Margus Saar ja lastekirjanduse keskuse direktor Triin Soone.

Ettelugemise päeva traditsioon sai Eesti Lastekirjanduse Keskuses alguse 1994. aastal. Tänaseks on päeva ideega kaasa tulnud paljud koolid, lasteaiad ja raamatukogud üle Eesti. Sel päeval korraldatakse hommikusi ettelugemisi, nii ühis- kui ka võistulugemisi.

Lisainfo:

Ettelugemise võistlus teemal „Kõik on kõige targemad“.

Triin Soone
Direktor
Eesti Lastekirjanduse Keskus
617 7230
triin.soone@elk.ee