fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Mika Keränen – 2018. aasta välissoomlane

Välissoomlasi esindav organisatsioon Suomi-Seura ry (Soome Selts) valis 2018. aasta välissoomlaseks Tartus elava kirjaniku Mika Keräneni. Selts tunnustab Keräneni eduka tegevuse eest soome keele ja kultuuri alalhoidjana maailmas.

Mika Keränen on elanud Eestis juba 25 aastat. Ta on üks eesti populaarsemaid lastekirjanikke, avaldanud eesti keeles 11 raamatut ja tõlkinud eesti lastekirjandust soome keelde. Keräneni lastekrimkade järgi on vändatud koguperefilm „Supilinna Salaselts“.

Mika Keränen on saanud Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastaauhinna 2009 ja J. Oro nimelise lastekirjanduse preemia 2016 ning kuulunud korduvalt Nukitsa konkursi esikolmikusse. Tänavu kannab ta ka Tartu linnakirjaniku tiitlit. See antakse kirjanikule, kes on elavdanud Tartu kirjanduselu ja teinud Tartut tuntuks kui kirjandussõbralikku linna.

Mika Keränen sai Soome Seltsi tunnustuse kätte 30. mail Helsingi Eesti Majas toimunud üritusel.

Aasta välissoomlaseks on alates 1993. aastast valitud välismaal elav soomlane või soomlasest väljarändaja järeltulija, kes on edukas omal alal, arendanud soome kultuuri ja lisaks edendanud Soome ja välismaa kultuurivahetust, kaubandust või muud koostöövaldkonda. Aasta välissoomlase nimetust on kandnud muuhulgas ka Vormel 1 sõitja Mika Häkkinen, jalgpallur Jari Litmanen, Linuxi looja Linus Torvalds ja ooperilaulja Karita Mattila. Eestis elavatest soomlastest pole varem keegi seda tiitlit pälvinud.

Vaata ka:

Aasta välissoomlaseks valiti Tartus elav kirjanik Mika Keränen

Kirjailija Mika Keränen on Vuoden ulkosuomalainen 2018

Mika Keräselle Vuoden ulkosuomalainen -tunnustus