fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Täna on ettelugemise päev!

Täna, 20. oktoobril 2018 tähistame Eestis ettelugemise päeva, mil tuletame kõigile meelde, kui tore on ette lugeda, lugemist kuulata ning kui oluline on ettelugemine lastele. Eesti Lastekirjanduse Keskuses Tallinnas toimub vabariikliku ettelugemisvõistluse „Kus hundist räägitakse“ finaal.

Triin Soone: „Ettelugemine on lapse arengule ülioluline. Lisaks sellele, et see on tore peretraditsioon ja koos veedetud aeg, saab just ettelugemisest ja ühisest raamatuvaatamisest alguse lapse kirjanduslik kasvamine ja laiem kultuurihuvi. See on teeviit teatri-, filmi- ja teadusemaailma. Kuid ettelugemine ei ole ainult lastega seotud ühistegevus. See on sisukas ajaveetmise viis ka täiskasvanutele, kellel näiteks iselugemine on raskendatud. Jutte-luuletusi on alati tore lugeda ja kuulata, võtkem selleks vaid aega.“

Vabariikliku ettelugemisvõistluse finaalis loevad parimad 4. klasside ettelugejad Tallinnast, Tartust ja kõigist maakondadest ette katkendeid hundilugudest. Teemavalikut on inspireerinud Euroopa kultuuripärandiaasta ja hundi valimine Eesti rahvusloomaks. Lugemist hindab kolmeliikmeline žürii: NUKU muuseumi juhataja Maria Usk, ERR saatejuht Kristo Elias ja Eesti Lastekirjanduse Keskuse direktor Triin Soone.

Ettelugemise päeva traditsioon sai Eesti Lastekirjanduse Keskuses alguse 1994. aastal. Tänaseks on päeva ideega kaasa tulnud paljud koolid, lasteaiad ja raamatukogud üle Eesti. Sel päeval korraldatakse hommikusi ettelugemisi, nii ühis- kui ka võistulugemisi.

Lisainfo:

Ettelugemise võistlus teemal „Kus hundist räägitakse“.

Triin Soone
Direktor
Eesti Lastekirjanduse Keskus
617 7230
triin.soone@elk.ee