fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Järje Hoidja auhinna saab Andrus Kivirähk

Rahvusvahelisel lasteraamatupäeval, 2. aprillil 2019 anti Tallinna Keskraamatukogus üle Järje Hoidja auhind, mille sai kirjanik Andrus Kivirähk oma teose „Tilda ja tolmuingel“ eest.

Auhind antakse 2018. aastal ilmunud, Tallinna Keskraamatukogus enim laenutatud Eesti laste- või noorteraamatu autorile. Kirjanikku tänatakse Pelgulinna Gümnaasiumi õpilaste poolt raamatu „Tilda ja tolmuingel“ ainetel joonistatud pildiga. Traditsiooniliselt rahvusvahelisel lasteraamatupäeval väljaantava Järje Hoidja auhinna on Andrus Kivirähk pälvinud ka varem, 2004. aastal raamatu „Limpa ja mereröövlid” eest.

Raamatus „Tilda ja tolmuingel“ laseb Andrus Kivirähk kandvasse rolli mineviku, meenutamise ja mälu. Raamatu peategelaseks on tolm, mille Kivirähk suudab kirjutada nii suureks, köitvaks ja ilusaks. Pehme, kohev, kerge, väle – just nõnda kirjeldatakse seda, mis on paljude jaoks vaid nuhtlus. Sündmused keskenduvad Tildale, 9-aastasele tüdrukule, kes ei mäleta oma surnud isa. Koristades oma tuba, jõuab Tilda juurde Tolmuingel. Nüüd hakkavad tüdrukule meenuma erinevad seigad isast: tema rohelised silmad ja punakas habe, käigud loomaaeda ja lustakad müramised. Tänu tolmuks saanud isale avaneb emagi tüdrukule hoopis uuest küljest.

Tallinna Keskraamatukogu tunnustab laste ja noorte hulgas populaarseid eesti autoreid juba neljateistkümnendat korda. Järje Hoidja auhinnaga tänatakse kirjanikku kui järjepidevuse hoidjat lastele ja noortele väärt lugemisvara pakkumisel. Auhinna on saanud Anti Saar raamatu „Pärt ei oska saltot“ eest (2018), Reeli Reinaus „Verikambi“ eest (2017), Ilmar Tomusk „Kriminaalne pangapresident. Kriminalistid on tagasi” eest (2016), Aino Pervik „Härra Tee ja Proua Kohvi“ eest (2015). Kõik Järje Hoidja laureaadid leiab Tallinna Keskraamatukogu lastelehelt.

Rahvusvahelist lasteraamatupäeva tähistatakse alates 1967. aastast Hans Christian Anderseni sünniaastapäeval 2. aprillil. Iga kord on üks Rahvusvahelise Noorsookirjanduse Nõukogu (IBBY) osakond ka üleilmse tervitussõnumi ja postri autoriks. 2019. aastal on selleks Leedu ja sõnumiks „Raamatud aitavad aega maha võtta”.

Foto: Dmitri Kotjuh