fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Lastekirjanduse Keskuses avatakse Nino Chakvetadze isikunäitus

10. aprillil 2019 avatakse Eesti Lastekirjanduse Keskuses rahvusvaheliselt tuntud Gruusia maalikunstniku ja illustraatori Nino Chakvetadze isikunäitus. Avamisel on kohal kunstnik ühes oma perekonnaga ning  Gruusia suursaadik. Näitus on avatud 4. maini 2019.

Nino Chakvetadze stiili iseloomustab soojus ja emotsionaalsus ning tema piltide peategelasteks on enamasti lapsed. Kunstnik ammutab inspiratsiooni igapäevastest hetkedest ja tema tööd kujutavad armastust, sõprust, inimsuhteid ja rahu. Kunstniku sõnul jõudis ta oma eripärase stiili juurde aastal 2010 ning tema nostalgilisi tundeid äratav looming toetub mälestustele, mis tekitavad äratundmisrõõmu paljudes vaatajates.

Oma loomingut kirjeldab kunstnik veebilehele Georgian Journal järgnevalt: „Ma arvan, et minu maale on abstraktsete joonistustega võrreldes lihtsam mõista. Ammutan inspiratsiooni tavalistest argielu hetkedest. Võib-olla meenutavad need inimestele sündmusi või hetki nende minevikust, seetõttu tekitavad need publikus nii palju emotsioone. Proovin alati oma töödesse peita sügavama tähenduse.“

Eesti Lastekirjanduse Keskuse kunstieksperdi ja näituse kuraatori Viive Noore sõnul on temalt vahel küsitud, miks on lapsed kunstniku piltidel nii kurvad: „Minu jaoks on see kummaline küsimus ja näitab pigem küsijate pealiskaudsust ja vähest empaatiavõimet. Laps ei pea sugugi olema pildil suu kõrvuni, nagu oleks ta hambapasta reklaamplakatil. Ja inimene, kes ei naera, ei pea olema sugugi mitte kurb. Ka laps oskab mõelda, vaadata elule ja asjadele sügavamalt. Ka lapsel võib olla keeruline hingeelu. Ja minu meelest Nino Chakvetadze kujutatud lapsed just sellised ongi – mõtlikud, endasse süüvinud, maailma mõista püüdvad, tundlikud.“ Noor leiab, et kunstniku pildid puudutavad vast seetõttu inimesi, et neis kajastub mingi sügavam tarkus, peenem tundeelu, mis igapäevaaskeldustes tihti märkamatuks jääb, aga mis on meis siiski kõigis kusagil tallel.

Kunstniku looming on populaarne tema kodumaal Gruusias, kus ta on üles astunud rohkem kui 18 näitusel. Lisaks on tema töid eksponeeritud Leedus ja Saksamaal. Eestis oli võimalik kunstniku loominguga viimati tutvuda aastal 2017, mil Löwenruh’ pargis oli avatud Chakvetadze tänavanäitus ja kunstnik esines ka Rahva Raamatus.

Nino Chakvetadze sündis Tbilisis. Ta on õppinud Nikoladze nim. Kunstiinstituudis (1986–1990) ja Tbilisi Riiklikus Kunstiakadeemias (1990–1996). Ta on Gruusia Kunstnike Liidu liige alates 1997. aastast. Chakvetadze loomingut kasutavad oma töös nii terapeudid kui õpetajad, lastes lastel kunstniku piltide järgi lugusid jutustada.

Näituse korraldavad Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Gruusia Suursaatkond Eestis.

Lisainfo:
Viive Noor
näituse kuraator, Eesti Lastekirjanduse Keskuse kunstiekspert
viivenoor@gmail.com
+372 5557 9930