fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Näituse “Lottet leiutades” avamine 11. novembril 2011

Täna, maagilisel kuupäeval 11. novembril 2011, kell 16 avatakse Eesti Lastekirjanduse Keskuses näitus “Lottet leiutades”. Näitusel saab näha pilte ja kavandeid Lotte-filmidest ning nende vahendusel jälgida, kuidas valmib animafilm. Pildid on joonistanud, maalinud ja arvutiga töödelnud kunstnikud Heiki Ernits, Katri Haarde, Laima Puntule, Mariann Joa jt.

Heiki Ernits ütleb väljapaneku kohta järgmist:

“Näitus on koostatud nii, et on prinditud välja värvilised taustapildid filmist. Need on valmistatud segameetodil: kõigepealt valmistan mina visandi ja selle põhjal Lätis resideeriv kunstnik maalib tausta – õieti öelda koostab – sest iga tegevuskoha jaoks valmistab ta enne terve valiku detaile – puid, lilli, rohtu jne – nende abil sünnivad erinevad loodusvaated nii, nagu neid filmiloos vaja läheb – need kõik tehakse arvutis ja pannakse arvutis ka kokku lõplikuks pildiks.

Interjöörid sünnivad samamoodi: kõigepealt teevad kunstnikud visandi kohast ja seejärel arvutimehed loovad arvutikeskkonnas hallidest pindadest koosneva ruumilahenduse ja siis keegi kunstnikest teeb tekstuurid mis “valatakse” neile hallidele pindadele – lastakse valgus-vari (matemaatiliselt) – ja ongi valmis. Viimase lihvi annab jälle kunstnik käsitsi, maalides arvutipintsliga mingeid kohti veel tahtmist mööda ilusamaks… See on üks osa näitusest – valmis pildid. Teine osa on kavandid neile piltidele, visandid jms – originaaljoonistused, mis on kohati kortsus ja kohviplekilised…”

Näitus on avatud 2011. aasta lõpuni.

Eesti Lastekirjanduse Keskus, Pikk 73, Tallinn

E-R 10-18, L 11-16