fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Tiia Metsa ja Marko Pikkati näituste avamine 5. veebruaril

Tiia-Mets-naitusTeisipäeval, 5. veebruaril kell 16 avatakse Eesti Lastekirjanduse Keskuses kaks illustratsiooninäitust.

Eesti Lastekirjanduse Keskuse Illustratsioonigaleriis saab näha kujunduskunstniku ja illustraatori Tiia Metsa (1973) suurejoonelist isikunäitust „Pildid sahtlist”. Ühtlasi  toimub kunstniku esimese (autori)raamatu „Vahva Toomas. Vana Toomase legend” (Päike ja Pilv, 2012) esitlus.

Raamat sai kirjastuse Päike ja Pilv ja Eesti Lastekirjanduse Keskuse 2011. a. „Põlvepikuraamatu” konkursil II koha ja on kujunduse eest võitnud mitu mainekat auhinda: raamatukujunduskonkursi „25 kauneimat Eesti raamatut”  ja „5 kauneimat Eesti lasteraamatut” diplomid ning Eesti Lastekirjanduse Keskuse auhinna „Aasta Rosin”.

Tiia Mets näitusest: „Pildid sahtlist” on väike tagasivaade kümne aasta jooksul joonistatule. Esimene illustratsiooninäitus, millel osalesin, oli 2003. aastal toimunud Tallinna Illustratsioonitriennaal „Pildi jõud”. Osa pilte on sündinudki vaid eksponeerimiseks. Olles küll raamatutekstidel põhinevad illustratsioonid, on need teostatud vabamas vormis ja suuremas formaadis, et oleksid huvitavad vaadata ka näitusekülastajale. Spetsiaalselt raamatu jaoks tehtud pildid on rangema lahendusega, arvestades trükkimiseks vajalike omadustega. Näitus on pühendatud raamatu, sõna ja pildi olulisusele kultuuriloos, tänu millele teame möödunud aegade inimeste elust, tavadest, elukeskkonnast.”

Tiia Mets (s. 1973 Pärnus) on lõpetanud Tallinna Pedagoogikaülikooli kunstiõpetuse ja joonestamise eriala (1996, bakalaureus) ja Eesti Kunstiakadeemia Avatud Akadeemia kujunduskunsti eriala (2002, bakalaureus). Eesti Kujundusgraafikute Liidu ja Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu liige. Töötanud kujunduskunstnikuna (vaateaknad, seinamaalid, tekstiid jm), kunstiõpetajana, teinud sisustusalast kaastööd meediaväljaanenetele Diivan ja Äripäev, illustreerinud raamatuid, meisterdanud autorinukke. 2010-2012 oli Tallinna Linnamuuseumi Lastemuuseumi pedagoog-kuraator; praegu vabakutseline kujunduskunstnik ja raamatuillustraator. Osalenud illustratsiooninäitustel Eestis ja mujal (Eesti Kujundusgraafikute Liidu näitustel alates 2003), autorinukunäitustel Eestis, Lätis, Venemaal ja Soomes, näitusel „Piparkoogimaania” jm. Käesolev on autori kuues isikunäitus.

Eesti Lastekirjanduse Keskuse Trepigaleriis on väljas noore kunstniku, Tallinna Ülikooli kunstiõpetuse eriala üliõpilase Marko Pikkati (1987) isikunäitus „Kuupuu”.

Marko Pikkat tegutseb karikaturistina (Nelli Teataja nädala karikatuur, kaastöö  huumoriajakirjale Pilkaja) ja koomiksiautorina, teeb kaastööd lasteajakirjadele Hea Laps ja Täheke, on illustreerinud ka ühe lasteraamatu (Eve Rist. „Külakoolikell”, 2009). Kujundab kaarte, kutseid jm, joonistab tellimisel pilte. Alates 2010 annab välja autorikalendrit (ise kirjutab muinasjutud, illustreerib ja kujundab).

Marko Pikkat näitusest: „See on minu kolmas isikunäitus. Näitust iseloomustavad kõige enam sõnamängud. Eesti keel on väga rikkalik ja mänguline ning see on mind alati paelunud. Nii ongi viimasel ajal sündinud palju mitmetähenduslikke pilte – ühendades enda lemmikteemad. Need on kõik iseseisvad tööd, mille läbiv joon on siirus ja soojus. Natuke naiivsed ja kohmakad tegelased oma laias mängumaailmas.”