fbpx
Hüppa põhisisu juurde

2012. a noorteromaani võistluse võitis Kaja Sepp käsikirjaga „Hetk enne homset”

Tänavusel võistlusel osales kokku 33 tööd. Žürii koosnes taas Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja kirjastuse Tänapäev töötajatest, väljastpoolt osales žürii töös Hanneleele Kaldmaa. Žürii töötas üllatavalt üksmeelselt ja otsustas välja anda esimese ja teise koha, kaks kolmandat kohta ning ära märkida kaks käsikirja.

I koht – preemia 1200 eurot
Kaja Sepp. „Hetk enne homset”
Peategelane on teismeline Erle, kes pärast ema uut abielu kolib perega maale. Seal tekib uus sõpruskond, aga ka konfliktid. Eraldi liin on noorte soov pääseda superstaarisaatesse.

II koht – 1000 eurot
Marian Suitso. „Hobusehullud”
Natuke üksik tüdruk satub vaimustusse hobusetrennist ja hobuste maailmast ning sellele lisandub ka seikluslik, et mitte öelda kriminaalne tegevusliin.

III koht – 500 eurot
Berit Veidemann. „Tumenejad”
Peategelane on kergelt tõrjutud koolitüdruk. Ühel hetkel selgub, et tal on üleloomulikud võimed ja ta läheb õppima samasuguste võimetega laste kooli, kust saavad alguse uued seiklused.

III koht – 500 eurot
Kristi Rebane. „1/2 ehk Terve”
Livanne on 17-aastane tüdruk, kes elab emaga ning kelle isa on välismaal. Ta hakkab ühel hetkel nägema oma kaksikolendit. Tekib küsimus, kas Livanne hakkab hulluks minema või on selle taga midagi muud.

ära märgitud:

Hugo Vaher. „Skvotterid”
Tartu tudengid jäävad senisest elamispinnast ilma ja lähevad mahajäetud majja elama. Autori sõnul on teos pühendatud Tartu skvotteritele, kes elavad majas Anna Haava tn 7.

Janika Vaht. „Vabanemine”
Tüdruk avastab suvel sillalt enesetappu kavatseva noormehe, kes pärast tema sekkumist kaob. Sügisel selgub koolis, et noormees on tüdruku klassis uus õpilane ja saladused vajavad lahendamist.

Kirjastus Tänapäev ja Eesti Lastekirjanduse Keskus korraldavad noorteromaani võistlust 2000. aastast, mil võitis Aidi Valliku käsikiri „Kuidas elad, Ann?”. Nende seitsme konkursi jooksul on esitatud kokku umbes 180 käsikirja, millest raamatuna on ilmunud üle 30. Tänavusel konkursil osales kokku 33 tööd, vaid 2009. aasta konkursil oli käsikirju rohkem – 34.

Kuidas iseloomustada tänavusi käsikirju? Kindlasti olid need paksemad kui varasemad. Samas polnud keskmine tase väga kõrge, mistõttu võrdlemisi lihtne oli välja sõeluda paremad käsikirjad. Enamik noorteromaani käsikirju on endiselt seotud mitmesuguste probleemidega, eelkõige kiusamise või sellega, et mingil põhjusel ei võta õpilased kedagi omaks ja seetõttu tuntakse ennast tõrjutuna.

Neli auhinnatud ja kaks äramärgitud tööd kavatseb kirjastus Tänapäev trükis avaldada.

Võistluse auhinnafond oli 3200 eurot, mida läbi Eesti Lastekirjanduse Keskuse toetas ka Kultuuriministeerium.