fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Sel pühapäeval tähistatakse lastekirjaniku ja illustraatori Edgar Valteri sünniaastapäeva

 21. septembril oleks Eesti üks produktiivsemaid lasteraamatute illustraatoreid ja tunnustatud kirjanikke Edgar Valter saanud 85. aastaseks.

Edgar Valterisse mahtusid korraga terase sulega karikaturist ja meisterlik illustraator. Tema looming on kujundanud  mitme põlvkonna lasteraamatute maailma. Paljud karakterid, mis said näo tema töölaual on tänaseni ainuõiged just nii nagu Valter neid joonistas. Ta on illustreerinud umbes 250 raamatut, teiste seas sellised eesti lastekirjanduse tähtteosed nagu Eno Raua „Naksitrallid” ja „Sipsik”, Ellen Niidu „Krõlli-raamat”, Aino Perviku „Kunksmoor” ja “Arabella”, Jaan Rannapi „Nublu”, Oskar Lutsu „Nukitsamees” jpt. Valteri piltidega lasteraamatuid on ilmunud ligi paarikümnes võõrkeeles.

“Lastekirjanduse keskusel on suur rõõm säilitada ja tutvustada Edgar Valteri loomingut,” sõnas keskuse direktor Triin Soone. “Meie uuenenud Valteri galeriis on eksponeeritud valik originaalillustratsioonidest, mille kunstniku pärijad 2007. aastal keskusele kinkisid. Edgar Valteri kogus on pea 2500 originaalillustratsiooni, sealhulgas kõigi tema enda kirjutatud 30 lasteraamatu illustratsioonid, lisaks arvukalt vinjette ja mõned šrifti näidised. Valteri galeriis avaneb vaatajale tema looming kogu oma rikkuses ja lõbususes. Ekspositsioonis on originaalpildid, raamatud, filmid, mida aitavad lapsele mängulisemaks ja põnevamaks muuta lamenukumakett tuntud raamatutegelastest, pokukoda, kuhu sisse pugeda ja loodushääli kuulata, ning pokud, kelle süles istuda ja näiteks raamatuid vaadata.”

Edgar Valter on läbi aegade enim tunnustust pälvinud autor Nukitsa konkursil, kus kirjanike ja kunstnike loomingu hindajaks on tuhanded Eestimaa lapsed. 1996 kanti Edgar Valter Rahvusvahelise Noorsookirjanduse Nõukogu (IBBY) aunimekirja “Pokuraamatu” piltide eest ja märkimaks tema elutööd lasteraamatukunstnikuna. 2001 omistati talle Valgetähe kolmanda klassi orden. 2005 sai Edgar Valter Eesti Kunstnike Liidu auliikmeks. 20 aastat tagasi ilmunud Valteri esimese omakirjutatud ja -joonistatud lasteraamatu – „Pokuraamat” järgi on Võrumaale loodud Pokumaa, teemapark kogu perele.

Juubelinädala raames toimuvad mitmed sündmused. Armastatud autorit meeles pidades kutsub Eesti Lastekirjanduse Keskus 1.-4. klasside lapsi osalema fotovõistlusel „Kuidas õppida vaatama?”. Võistluse eesmärgiks on innustada lapsi loodusest rõõmu tundma ning sarnaselt Valteriga märkama puuvõras, pilves või mättas elu ning seiklusi. Pokumaal toimub meenutuste õhtu „Visandeid Edgar Valterist“.
Lisainfo:
Triin Soone
Eesti Lastekirjanduse Keskuse direktor
triin.soone@elk.ee
617 7230
Eesti Lastekirjanduse Keskus: www.elk.ee