fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Tallinnas kohtuvad eesti-soome/soome-eesti lastekirjanduse tõlkijad

14.-16. septembrini 2012 toimub Eesti Lastekirjanduse Keskuse, Soome Instituudi ja Soome Kirjanduse Teabekeskuse (FILI) eestvõttel esimene eesti-soome/soome-eesti lastekirjanduse seminar.

Eesti ja Soome kirjanduselu on tihedalt seotud. Äsja esitles Tallinnas oma uut romaani Sofi Oksanen, eesti laste üks lemmikkirjanikest Kristiina Kass elab Soomes ning teine lemmik, soome päritolu Mika Keränen, Tartus. Mõlemad olid tänavuse Nukitsa konkursi võitjad. Samuti oli eelmise aasta Helsingi raamatumess Eestile kui messi peakülalisele edukas, ilmus üle paarikümne soome keelde tõlgitud teose. Ometi on meie vastastikuses tõlkekirjanduses üks kirjandusžanr – lastekirjandus – jäänud viimastel aastatel vaeslapse ossa ning ilmunud on väga vähe raamatuid. Sellest tõigast sündiski mõte korraldada ühine lastekirjanduse seminar, et tutvuda mõlema osapoole uuema lastekirjandusega ja selle loojatega ning lihvida ühiselt tõlkijate oskusi.

Kolmepäevasesse kokkusaamisesse mahub avatud loengupäev, tõlketöötoad ning kirjanike ja tõlkijate kohtumised.

Loengupäev 14. septembrilon mõeldud kõigile neile, keda lastekirjandus lähemalt puudutab, olgu selleks lastekirjanikud, lasteraamatute illustreerijad, õpetajad, raamatukogutöötajad või lihtsalt lapsevanemad. Hea lasteraamatu tunnuste üle arutlevad vestlusringis Eva Koff, Mare Müürsepp ja Tauno Vahter, lastekirjanduse uudiseid vahendavad Kätlin Kaldmaa ja Noora Miettinen, soome lasteraamatuillustratsiooni tutvustab Sari Airola. Tõlkijatega kohtuvad lastekirjanikud Aino Pervik ja Piret Raud. Loengupäev tipneb äsja eesti keeles ilmunud lasteraamatu „Teedu ja Peedu lasteaias” esitlusega autorite Aino Havukaineni ja Sami Toivoneni osavõtul. Raamat on ilmunud kirjastuselt Hea Lugu, soome keelest tõlkinud Hille Lagerspetz.

Loengupäevale järgnevad tõlkijate töötoad, kus tõlgitakse eri vanusegruppidele mõeldud teoste katkendeid ja arutletakse lastekirjanduse tõlkimisel tekkivate probleemide üle.

Seminari korraldab Eesti Lastekirjanduse Keskus koostöös Soome Kirjanduse Teabekeskusega (FILI) ja Soome Instituudiga. Ettevõtmist toetab Eesti Kultuurkapital.