fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Eesti illustraatorite näitus „Elas kord…” alustas Itaalia ringreisi

Nädalavahetusel avati Itaalias, Aostas Finaosta ekspositsioonisaalis Eesti lasteraamatute illustraatorite näitus „Elas kord…”. See on esimene kord, kui Eesti illustratsioonikunsti nii laialt ja põhjalikult Itaalias  tutvustatakse.

Aostas rahvusvahelise kirjandusfestivali Les Mots raames eksponeeritaval näitusel on väljas 59 tööd 20-lt Eesti kunstnikult ja näitus keskendub vendade Grimmide muinasjuttudele. Näitust saadab itaalia- ja ingliskeelne kataloog, millele on kirjutanud eessõna kuraator Viive Noor ning saateteksti kunstiteadlane Vappu Thurlow.

Näituse kuraator Viive Noor selgitab: „Näitus sai väga mitmepalgeline alates kunstnikest, kellest noorimad alles alustavad oma loometeed ja vanemad on jõudnud oma elatud aastatega jätta märgatava jälje meie kunstilukku. On töid, mille adressaadiks on lapsed, on töid, mille adressaadiks on suured inimesed. Aga nagu muinasjuttude puhul ikka – igaüks leiab oma.”

Mõte pühendada sel aastal Itaalias ringlev Eesti illustratsioonide näitus „Elas kord…” just vendadele Grimmidele tekkis seetõttu, et paljud Grimmide lood on ümber kohandatud XVI – XVII sajandi Napoli õukonnapoeedi ja rahvaluulekoguja Giambattista Basile muinasjuttudest, nende seas näiteks üks kuulsamaid Grimmide lugusid „Uinuv kaunitar”.

Näitusel on eksponeeritud pildid järgmistelt kunstnikelt: Sveta Aleksejeva, Anu Kalm, Kristi Kangilaski, Kadi Kurema, Anne Linnamägi, Regina Lukk-Toompere, Ülle Meister, Tiia Mets, Jüri Mildeberg, Piret Mildeberg, Gerda Märtens, Viive Noor, Juss Piho, Anne Pikkov, Ulla Saar, Kertu Sillaste, Catherine Zarip, Tiina Mariam Reinsalu, Maarja Vannas-Raid ja Urmas Viik.

Näitust „Elas kord…” korraldavad Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Itaalia Eesti Selts, seda rahastavad EV Kultuuriministeerium ja Eesti Kujundusgraafikute Liit ning toetavad EV Suursaatkond Roomas, Valle d’Aosta Maakonnavalitsus, kirjandusfestival Les Mots ja Frascati Poesia Selts.

Näitus jääb Aostas avatuks 7. juunini ning liigub edasi Anagnisse, Rooma ja Materasse .

Lisainfo:
Fotosid avamisest Itaalia Eesti seltsi FB lehel.

Viive Noor, Eesti Lastekirjanduse Keskuse kunstiekspert, tel 5557 9930
Ülle Toode, Itaalia Eesti Selts, tel +39 335 126 8574