fbpx
Hüppa põhisisu juurde

8. juunil avatakse Eesti Lastekirjanduse Keskuses tunnustatud Pihkva kunstniku Natalja Egupetsi ja tema õpilaste tööde näitus

Eesti Lastekirjanduse Keskuses avatakse reedel, 8. juunil 2012 kell 16 nimeka Pihkva kunstniku Natalja Egupetsi isikunäitus “Pildikesi provintsielust”. Samas saab näha Pihkva Lastekunstikooli õpilaste lapitehnikas pilte, mis on valminud N. Egupetsi juhendamisel. Näitus jääb avatuks 13. juulini.

Natalja Egupets sündis 1954. a Pihkva lähistel. Lõpetas Abramtsevo Tarbekunstikooli puidu kunstilise töötlemise erialal 1977. a ja töötas pikka aega Pihkva eksperimentaalses tarbekunstitoodete tehases puidumaalimistsehhi juhatajana, olles sel alal üliedukas. Tema loodud on eriline dekoratiivmaali laad, nn Pihkva stiil. Kaotanud rasketel majandusliku seisaku aastatel töö, leidis ta 1995. a rakendust Pihkva Lastekunstikoolis dekoratiivkunsti ja kompositsiooni õpetajana. Vabanemine tehnoloogia kammitsaist mõjus kunstniku loomelaadile vabastavalt ning muutus ka tööde sisu. Tehnikatest said valdavaks akrüül, tempera ja guašš. Kunstnik osaleb regulaarselt piirkondlikel ja rahvusvahelistel näitustel, tema töid on erakogudes Venemaal, Saksamaal, USA-s, Soomes jm. Natalja Egupets on Venemaa Kunstnike Liidu liige alates 2001.

Natalja Egupetsi tööde teemad on võetud elust, kuid mingeid tragöödiad me sealt ei leia. Tema „Pildid provintsielust“ on lõbusad ja naljakad, vahel ka nukrad, kuid alati liialdatud-grotesksed. Kunstniku teoseid iseloomustab muinasjutulisus, vaatenurga ja ruumi fantastiline nihestatus. Sageli on raske määrata, millal mingi sündmus aset leidis – viiekümne aasta eest või alles eile.

N. Egupetsi õpilaste tööd paistavad silma värvikuse ja hea kunstimaitsega ning süvenemisega rahvakultuuri. Tema juhendamisel valminud lapitehnikas pildid võidavad sageli diplomeid ülevenemaalistel ja rahvusvahelistel näitustel.