fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Paabeli Torni auhind 2011

PRESSITEADE

15.11.2011
IBBY Eesti osakond
Pikk 73, Tallinn
51 42 359 Kätlin Kaldmaa (žürii esimees)

Selleaastase, järjekorras juba kaheksanda Paabeli Torni auhinna parimale tõlgitud lasteraamatule pälvis tõlkija ja lastekirjanduse edendaja Ilona Martson Grigori Osteri raamatu „Õuduste kool“ (Varrak, 2010) tõlke eest. Raamatu autor ja kirjastaja said audiplomi, tõlkija Ilona Martson lisaks audiplomile ka rahalise preemia, milleks Kultuurkapital eraldas 640 eurot.

Ehkki tõlgitud laste- ja noortekirjandust on möödunud aasta jooksul ilmunud märkimisväärselt vähem kui eelmistel aastatel, toimus nominentide vahel viimase hetkeni tihe rebimine. Võistlus oli äärmiselt võrdväärne ja „Õuduste kool“ võitis ühe punktiga.

Hea meel on tõdeda, et tõlketase on kaheksa aasta jooksul kindlalt ülespoole liikunud ning valikuvõimalus seeläbi aina suurem ja sõel tihedam. Nominentide nimekirja jõudis raamatuid igale vanuseklassile, eelkooliealistest keskkoolilõpetajateni: lisaks „Õuduste koolile“ ka Walter Moersi „Kapten Sinikaru 13 ja ½ elu“ (Pegasus, 2011), saksa keelest tõlkinud Eva-Liisa Fillbrandt; Janoschi „Oo, kui kaunis on Panama“ (Kakaduu, 2010), saksa keelest tõlkinud Merlin Laansoo; Suzanne Collinsi „Pilapasknäär“ (Tänapäev, 2011), inglise keelest tõlkinud Evelin Schapel ja J. Asheri „13 põhjust“(Tänapäev, 2010), inglise keelest tõlkinud Liisa Raudsepp. Kõigi nende raamatute tõlkijad on teinud suurepärast tööd ja kõiki neid võib lastele rahumeeli lugemiseks soovitada, olgu raamatukogus või kodus.

Jutukogu „Õuduste kool“ pakub lastele õõva ja naeru ühekorraga. Õudsed lood juhtuvad sessamas koolikeskkonnas, kus lapsed iga päev liiguvad, tuues seeläbi igapäevaellu hinge väristavat ärevust. Ükskõik millise jutu alusel võiks kas või omaette lühinäidendi maha mängida.

Kõik nominendid – nii tõlkijad, autorid kui ka kirjastajad – pälvisid kiituskirja. Auhinnad anti üle 15. novembril Eesti lastekirjanduse keskuses toimunud IBBY Eesti osakonna sügisõhtul.

Žüriisse kuulusid Ülle Väljataga, Mare Müürsepp, Leelo Märjamaa, Jaanika Palm, Kätlin Kaldmaa.