fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Lahkunud on armastatud lastekirjanik Ellen Niit

Lahkunud on armastatud lastekirjanik Ellen Niit – Pille-Riini, Triinu ja Taavi, Krõlli, Onu Ööbiku ning Toomase, Maarja, Eerik-Niilese ja Märteni ema.

Ühel viivul vikervalgel viis taevane rongisõit Sind Midrimaale, kus voolab mänguvesi ning kasvavad suur suislepapuu ja tiritamm. Suur maalritöö on valmis saanud.

Eesti lastekirjanduse teeb suureks, heaks ja armsaks just see, et meil on sellised autorid nagu Ellen Niit. Ilma tema luuletuste ja juttudeta ei oska ma ei enda ega ka tänaste laste lapsepõlve ette kujutada. Ja ei tahagi. Tema loodud tegelased Krõll, Pille-Riin, onu Ööbik, Triinu ja Taavi  on kirjutatud meie  südamesse ja püsivad seal põlvest põlve. Seda kinnitab nende lugude taas ja taas ilmumine nii vanas kui ka uues raamatukuues ning ikka leiavad nad tee uute lugejateni, sest eelmised on lihtsalt otsa saanud ja ära loetud.

Ellen Niidu eriline meisterlikkus ja anne avaldub tema loodud lasteluules, millest rõõmustavalt palju on ka lauluks saanud. See pakub lugemislusti juba päris pisikestele, sest tema riimiread on lihtsad ja arusaadavad, ilusa sõnademänguga ning jäävad lapsele hästi meelde. Ma usun, et paljudel meist on lapsena nii mitmedki alguses veidi ebameeldivad tegemised muutunud üsna lustlikuks, kui neid on saatnud „Silmapesulaul“ ja „Riidessepanemise laul“ või kui esimesed lugemisharjutused on tehtud  värsiridadega „Imeline autobuss“ ja „Suur maalritöö“. Ja kes meist ei teaks laule „Rongisõit”, „Kalad” (Mull-mull-mull-mull, väiksed kalad…), „Kati karu”, „Võilill”.

Ellen Niit loob oma lugudega just sellise maailma, kus lapsed tahavad olla. Seal on mängu ja lusti, naeru ja vahel ka jonninuttu, vallatusi ja krutskeid, pahandusi ja äpardusi. Kõik see kokku on aga üks suur hoolivust, armastust ja elutarkust täis süle, kuhu tahaks ikka ja jälle pugeda, ja mitte ainult lapsena.

Aitäh, armas Ellen Niit!

Triin Soone

Eesti Lastekirjanduse Keskuse direktor