fbpx
Hüppa põhisisu juurde

August 2012. Stephen Chbosky. „Müürililleks olemise iseärasused”

Tõlkinud Kristi Eberhart
Hea Lugu, 2012
240 lk

Stephen Chbosky (1970) on Ameerika kirjanik, kelle soontes voolab slovaki, poola, iiri ja šoti verd. Nagu paljud kaasaja autorid, peab temagi igapäevaselt stsenaristi ametit. 1999. aastal esmatrükina ilmunud „Müürililleks olemise iseärasused“ (The Perks of Being a Wallflower) on seni kirjaniku ainus raamat.

„Müürililleks olemise iseärasused“ on romaan kirjades. See annab autorile võimaluse pääseda peategelasele võimalikult lähedale, kirjeldada ehedalt tema mõtteid, hingeseisundeid ja tundeid. Kirjade adressaat jääb teose lõpuni anonüümseks.

Raamatu peategelane on 15-aastane Charlie, kes alustab õpinguid keskkoolis. Põhikooli lõpuklassis on sooritanud enesetapu tema parim sõber Michael, nii et poiss tunneb end üksiku ja eemalejäetuna. Peagi tutvub Charlie aga abiturientide Sami ja Patrickuga, kes tutvustavad talle hoopis teistsugust maailma, kui ta senini tundnud on. Kes ma olen, miks ma olen just selline, kuidas ma olen kujunenud, mis mind on mõjutanud, kes saab minust täiskasvanuna – neile iga noort vaevavaile küsimustele otsib vastust ka Charlie.

Ilmekalt kirjeldab Chbosky noore inimese hingelist üksildust ja igatsust sõprade järele, kellega vestelda neil olulistel teemadel. Kuigi Charliel on ühtehoidev pere, vajab ta enda kõrvale vaimset liidrit, kujundajat ja arendajat. Olles ise müürilill – tagasihoidlik poiss, kes pigem mõtleb kui tegutseb – , vajab ta kedagi, kes teda ellu kaasaks.

Lisaks sõpradele on Charlie oluliseks kujundajaks inglise keele õpetaja Bill, kes poisile lisalugemist soovitab. Nii jõuab romaani vahendusel meienigi muljetavaldav kirjanduse nimestik, mille esiotsas troonivad J. D. Salingeri „Kuristik rukkis“, H. Lee „Tappa laulurästast“, J. M. Barrie „Peeter Paan“ jne. See on loetelu klassikalistest teostest, mida iga noor võiks lugeda. Samuti on raamatus olulisel kohal muusika. Neidsamu laule kuulates saab lugeja aimu peategelase hingeseisundist ja tundmustest, mida too ise sõnadesse panna ei suuda.

Paljudes Ameerika koolides on „Müürililleks olemise iseärasused“ ära keelatud, kuna autor käsitleb liiga avameelselt noorte seksuaalsust, sealhulgas homoseksuaalsust, uimasteid ja enesetappu. Vaatamata rasketele teemadele, kannab teos läbivalt optimistlikku eluhoiakut. Raamat õhutab noori mitte lihtsalt olema, vaid elus osalema, sellest osa võtma, end ellu panustama.

„Müürililleks olemise iseärasused“ on romaan, mis ei lähe sinust lihtsalt mööda, vaid hõivab meeli ka siis, kui raamat käest pandud. Soov seda kohe uuesti lugeda annab märku tõsiasjast, et teoses on paljugi sellist, mida esmakordsel lugemisel tähele panna ei pruugi või ei oska. S. Chbosky mõttetihe tekst ja lihvitud sõnastus on loonud hulgaliselt aforisme, mis lugejale tuge pakkuda võivad.

Samanimeline film, mille stsenaristiks ja režissööriks on S. Chbosky ise ning peaosalisteks Logan Lerman, Emma Watson ja Ezra Miller, peaks kinodesse jõudma juba septembris.

Jaanika Palm, lastekirjanduse uurija