fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Mai 2011. Jonathan Stroud. „Oru kangelased”

Inglise keelest tõlkinud Bibi Raid
Pegasus, 2011
400 lk

Jonathan Stroud (1970) on inglise kirjanik, kes on nii eesti lugejatele kui ka mujal maailmas tuntud ennekõike Bartimaeuse lugude autorina. Sari koosneb kolmest osast: „Samarkandi amulett” (ek 2005), „Golemi silm” (ek 2006) ja „Ptolemaiose värav” (ek 2007) ning räägib noore võluri Nathanieli ja džinn Bartimaeuse seiklustest erinevates ajastutes.

„Oru kangelased” on aga hoopis teistsugune teos. Selle kirjutamiseks valmistudes töötas Jonathan Stroud läbi rohkelt põhjamaade müüte ja legende ning joonistas hulga skeeme, kaarte ja tabeleid. Nõnda sündis sümpaatne ja köitev alternatiivmaailm, milles muistsed pärimused põimuvad kirjaniku lennuka fantaasiaga.

Teose peategelane on nooruk Halli, kes elab mägedevahelises orus, mida ühelt poolt piirab meri, teisalt maasügavustes peituvad verejanulised trollid. Tegemist on suhteliselt suletud, kinnise ja piiritletud ühiskonnaga. Halli esindab nn väikese kangelase tüüpi, seda vaatamata oma uhkele päritolule – ta on koja valitseja, arbiteri noorim poeg. Tavapäraste suurte kangelaste köitvale välimusele ja muljetavaldavale pikkusele on Hallil vastu panna vaid jässakas kehaehitus ja lühikesed jalad. Tema sünniaeg, talvine pööripäev, ja sünnijärjekord perekonnas räägib samuti edutu, tavapärase ja tuima põlluharija elu poolt, millega nooruk kuidagi leppida ei taha. Hallil on toeks amme Katla jutustatud lood muistsetest kangelastest ja nende võitlusest küla piiranud trollide vastu, mis poisi unistusi toidavad.

Kohtumine naaberkoja arbiteritütre Audiga ja vastastikuse sümpaatia teke hakkab aga Halli maailma tasapisi mõrasid lööma. Kas müüdid ja legendid on vaid väljamõeldis või põhinevad nad siiski tegelikul elul? Kas kangelased eksisteerivad vaid inimeste kujutlustes? Kas peale tagasihoidliku, vaikse eksistentsi on meie elul ka teine dimensioon, suurem ja kõrgem eesmärk?

Teos on üles ehitatud kahe paralleelse süžee vaheldumisele, milles Hallil on kandvam roll. Tema eneseotsingud vahelduvad aga pärimustega tema kojale nime andnud Sveini kangelasteguderikkast elust.

„Oru kangelased“ on eepiline ja suurejooneline teos, milles on rohkesti ootamatuid süžeepöördeid, värvikaid võitlusstseene ja hingematvaid looduskirjeldusi, mida on kerge ka filmina ette kujutada.

Jaanika Palm