fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Kultuurkapitali lastekirjanduse preemia pälvis Andrus Kivirähk

14. märtsil 2019 kuulutati Tallinna Kirjanike maja musta laega saalis välja kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastapreemiad. Lastekirjanduse kategoorias pälvis laureaaditiitli Andrus Kivirähk oma teose “Tilda ja tolmuingel” eest. 

Laureaadi valis välja kirjanduse sihtkapitali poolt nimetatud žürii, kes hindas eelmisel aastal ilmunud tekste. Lastekirjanduse hulgast valisid parima Jaanus Vaiksoo, Mari Niitra ja Triin Soone. Žürii esimehe Jaanus Vaiksoo sõnul näitab Andrus Kivirähki “Tilda ja tolmmuingel” kirjaniku mitmekülgsust ja väga head stiilitunnetust.

Autor on kõnelenud, et raamat sündis tema varasematest teostest pisut teistmoodi. Esmalt olid olemas pildid ühest kummalisest elukast, mille joonistas kunstnik Takinada (Irina Šabarova). Tema pöörduski Kivirähki poole ja tegi ettepaneku, et sellest tegelasest võiks olla ka mingi lugu või raamat.

Sellest kummalisest elukast saigi auhinnatud teose eripärane peategelane – tolm. Paljude jaoks olmelist nuhtlust tähistav tolm toob raamatu keskmesse mineviku, mälu ja meenutamise. “Kivirähk võrdleb tolmu pehme samblaga, kassipoegade ja mesilassülemiga. Tolm oskab imekenasti tantsida ning päikeselaikudes heljuda. Tolm on miski, milles sisalduvad minevik ja mälestused. Kui tolmu poleks, poleks inimestel ka mälestusi olnust,” ütleb raamatu ainese kohta lastekirjanduse uurija Jaanika Palm.

Lisaks Kivirähki raamatule olid lastekirjanduse preemiale nomineeritud ka Aino Perviku „NummiPealt ja mujalt”, Priit Põhjala „Onu Mati, loomaarst”, Anti Saare Pärdi lugude sari: „Pärt ja ploomid”, „Seisa siin, Pärt”, „Pärt ja viimane koogitükk” ning Kertu Sillaste „Mina olen kunstnik”.

Kirjanduse sihtkapitali aastapreemiad antakse kätte igal aastal emakeelepäeval, 14. märtsil. Preemiad määratakse eelmisel kalendriaastal esmakordselt ilmunud parimale teosele igas kirjandusliigis (proosa, luule, esseistika, vabaauhind, näitekirjandus, ilukirjanduslik tõlge võõrkeelest eesti keelde, ilukirjanduslik tõlge eesti keelest võõrkeelde, mõttekirjanduse tõlkeauhind, lastekirjandus, venekeelse autori kirjandusauhind ja artikliauhind). Kultuurkapitali lastekirjanduse preemia asutati 1970. aastal.

Varasemad lastekirjanduse preemia laureaadid leiab siit.
Teiste kategooriate laureaatide kohta leiab infot siit.