fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Lastekirjanduse keskuses tähistati laste- ja noorteteatripäeva

Kolmapäeval, 20. märtsil 2019 toimus lastekirjanduse keskuses ülemaailmset laste- ja noorteteatripäeva tähistav konverents. Konverentsil juhiti tähelepanu teatrialase hariduse olulisusele lapse- ja noorukieas ning sellel osalesid teatritegijad ja haridustöötajad üle Eesti.

Põnevates vestlusringides arutleti lasteteatri laiema mõtestamise ning väärtustamise üle. Päeva juhtisid ja vestlusringe modereerisid Piip ja Tuut.

Konverentsi juhatas sisse lastekirjanduse keskuse lugejateeninduse juhataja Anne Kõrge, kes tutvustus kuulajatele uuemat laste- ja noortekirjandust. Kõrge tutvustas auditooriumile nii kodu- kui välismaiseid teoseid, mis võiksid tulevikus leida kodu ka mõne teatri laval. Ettekandele järgnes paneeldiskussiooni, milles Piret Jaaks, Krista Kumberg, Rein Agur, Donald Tomberg ja Sander Pukk arutlesid, kellele on vaja dramaturgi. Paneelist kostus, et hea dramaturgia sünnib koostöös, seega on dramaturgi vaja lavastajale, teatrile ja publikule.

Järgnevas vestlusringis uuriti aga, kuidas laste- ja noorteteatrit vääriliselt tunnustada. Kas teatriauhindade määramisel peaks lastele suunatud teatri tegijaid mõõtma sama verstapuuga nagu täiskasvanutele mõeldud lavastuste meistreid? Vestlusringis kõnelesid Eva-Liisa Linder, Katre Väli, Kirsten Simmo, Birgit Landberg ja Jaanus Vaiksoo.

Vestlusringide järel lugesid Teele Pärn ja Karmo Nigula Eesti Draamateatrist ning Tallinna 32. Keskkooli näiteringi õpilased ette Tia Navi näidendi “Kas tead, kool?”. Lavastajana juhendas ettelugejaid Allan Kress. Autor pälvis näidendi eest Eesti Teatri Agentuuri 2018. aasta laste- ja noortenäidendite võistlusel III preemia laureaadi tiitli.

Viimaseks ettekandeks oli ASSITEJ Eesti ülevaade maailmafestivalidest, mille tegi juhatuse liige Reeli Lonks.

Päeva lõpetas Kuressaare Linnateatri noorte etendus “Järgmine peatus: Kosmos”, mida suunduti vaatama Theatrumi saali.

Rahvusvahelist laste- ja noorteteatripäeva veab ASSITEJ Eesti Keskus, kellele ulatasid abikäe Eesti Teatri Agentuur, Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Kuressaare Linnateater. Toetavad Eesti Kultuurkapital ja Hasartmängumaksu Nõukogu.

ASSITEJ Eesti Keskus on Eesti professionaalseid noorele vaatajale suunatud teatreid ning teatrispetsialiste ühendav organisatsioon, mis kuulub rahvusvahelisse ühendusse ASSITEJ International (Association Internationale du Theatre pour l’Enfance et la Jeunesse / International Association of Theatre for Children and Young People). Keskus vahendab Eestisse maailmas tehtavat lasteteatrit ning võimaldab oma teatrit maailmale tutvustada, end lasteteatri alal harida ja leida kontakte teiste tegijatega üle kogu maailma.