fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Selgusid üle-eestilise kirjandusmängu võitjad

Laupäeval, 6. aprillil 2019 toimus Tallinna Kirjanike Maja musta laega saalis üleriigilise kirjandusmängu finaal. Pealinna tulid omavahel mõõtu võtma paikkondlike eelvoorude võitjad. Kokku oli esindatud 16 maakonda ja linna.

Juba neljandat aastat aset leidev kirjandusmäng on suunatud 3.–4. klasside õpilastele ja selle eesmärgiks on noortes lugemishuvi tekitamine ning süvendamine. Osalejad loevad mänguks valmistudes viimaste aastate jooksul ilmunud teoseid, mille on välja valinud lastekirjanduse eksperdid. Sel aastal esitati lastele küsimusi Põhjamaade autorite raamatute põhjal.

„Kirjandusmäng annab hea võimaluse tutvustada noorele kirjandushuvilisele uusi ja põnevaid teoseid ning väike võistlusmoment lisab lugemisele lusti ja hasarti. Sel aastal olid valikus Põhjamaade jutud, sest viimastel aastatel on tõlgitud palju kvaliteetset skandinaavia laste- ja noortekirjandust,“ kirjeldab mängu Eesti Lastekirjanduse Keskuse lugejateeninduse juhataja ja mängu üks korraldaja Anne Kõrge.

Finaalis osales 16 kolmeliikmelist võistkonda Harjumaalt, Hiiumaalt, Ida-Virumaalt, Jõgevamaalt, Järvamaalt, Läänemaalt, Lääne-Virumaalt, Põlvamaalt, Pärnumaalt, Raplamaalt, Tallinnast, Tartust, Tartumaalt, Valgamaalt, Viljandimaalt ja Võrumaalt.

Võitjaks kuulutati Pärnumaa võistkond koosseisus Loretta Orav, Stella Volmer ja Anneliis Lõhmus. Teise koha pälvis Põlvamaa võistkond (Steffi Carlotta Pukk, Katriin Põder ja Karolin Saare). Kolmandale kohale võitles end Tartumaa võistkond (Mirtel Marran, Arlo Leon Tuvikene ja Leelo Leinberg). Võitjaid ootasid toredad auhinnad.

Pärnumaad esindanud Anneliis luges mängu jaoks läbi 10 raamatut. Tema lemmikuks oli Maria Parri “Vilgukivioru Tonje”. Anneliis ütles mängu järel: “Minu tiimikaasased tegid väga head tööd ja mulle meeldis kirjandusmäng väga”.  Ta soovitas kõikidel lugemishuvilistel ka järgmisel aastal mängust osa võtta, sest “siin on nii tore ja targemaks saab ka.”

Päeva juhtis rootsi lastekirjaniku Sven Nordqvisti raamatust tuttav Pettson (näitleja Karol Kuntsel) ning vaheajal oli lastel võimalik osaleda toredates töötubades. Peale mängu suunduti avastusretkele ning orelipooltundi lähedalasuvasse Niguliste kirikusse.

Kirjandusmängu korraldab Eesti Lastekirjanduse Keskus koostöös maakondade keskraamatukogude, Tallinna Keskraamatukogu ja Tartu Linnaraamatukoguga. Ettevõtmist toetavad Apollo, Eesti Kirjanike Liit, Eesti Rahva Muuseum, Iloni Imedemaa, Eesti Meremuuseumi Lennusadam, Niguliste Muuseum, Põhjamaade Ministrite Nõukogu ja Tallinna Teletorn.

Kirjandusvõistluse raamatute valikus olnud Põhjamaade jutud:

Timo Parvela „Ella merereisil“ 2016
Timo Parvela „Ella ja seitse ohmut“ 2018
Timo Parvela, Bjørn Sortland „Kepler62: Kutse“ 2016
Timo Parvela, Bjørn Sortland „Kepler62: Start“ 2016
Timo Parvela, Bjørn Sortland „Kepler62: Reis“ 2017
Timo Parvela, Bjørn Sortland „Kepler62: Pioneerid“ 2017
Tuutikki Tolonen „Kollivalve“ 2017
Kristina Ohlsson „Klaaslapsed“ 2016
Maria Parr „Vilgukivioru Tonje“ 2013
Jo Nesbø „Doktor Proktori ajavann“ 2013
Bobbie Peers „Lüriidiumivaras“ 2017
Aðalsteinn Ásberg Sigurðsson „Kääbusekivi“ 2010