fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Saksa illustraatori Axel Scheffleri isikunäitus lastekirjanduse keskuses

8. maist 7. juunini 2019 on lastekirjanduse keskuses võimalik näha saksa illustraator Axel Scheffleri isikunäitust. Meie publikule eelkõige Grühvli-raamatute kaudu tuntud illustraator esineb 24. mail festivali HeadRead 2019 raames ka keskuse pööningusaalis.

Axel Scheffleri äratuntav käekiri, soojad ja vaimukad pildid on tuntud üle maailma. Scheffler sündis 1957. aastal Saksamaal Hamburgis, kus ta veetis oma lapsepõlve. 1982. asus ta elama Inglismaale ja alustas kunstiõpinguid Bathi Kunstiakadeemias Corshamis. Pärast kooli lõpetamist alustas ta tööd vabakutselise illustraatorina, tehes kaastööd ajalehtedele. Esimene Axeli illustratsioonidega raamat – Helen Cresswelli “The Piemakers” – ilmus 1988. aastal.

Kunstniku pikaajaline partnerlus kirjaniku ja luuletaja Julia Donaldsoniga sai alguse 1992. aastal, mil ilmus nende esimene pildiraamat “A Squash and a Squeeze“. Tänaseks on nende koostöös ilmunud üle kahekümne pildiraamatu, millest tuntuim on tänavu 20. juubelit tähistav „Grühvel“. „Grühvlit“, mis juba ilmumise aastal võitis Nestlé Smarties’ raamatuauhinna, on tõlgitud 76 keelde ja müüdud üle 13,5 miljoni eksemplari. Eesti keeles on autorite duolt ilmunud seitse pildiraamatut ja neli mudilaste papiraamatut.

Kokku on Scheffler illustreerinud üle 100 raamatu, tehes koostööd nii Inglise, Saksa kui Hollandi autoritega, kelle hulka kuuluvad Jon Blake, Paul Shipton, David Henry Wilson, Uwe Timm, Paul van Loon ja Toon Tellegen. Lisaks on ta kujundanud Ühendkuningriigi jõulumarke ning osalenud paljudes heategevuslikes projektides (Grühvel marssis ka Brexitivastasel meeleavaldusel). Tema töid on eksponeeritud rahvusvahelistel näitustel, talle on omistatud mitmeid auhindu ja teda on nomineeritud Astrid Lindgreni mälestusauhinnale.

Illustraator elab oma perega Londonis.

Vaata lisa Alex Scheffleri veebilehelt.

Viive Noor
näituse kuraator, Eesti Lastekirjanduse Keskuse kunstiekspert
viivenoor@gmail.com
+372 5557 9930