fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Ignasi Blanchi isikunäitus

13. juunist kuni 15. juulini 2019 on lastekirjanduse keskuses avatud katalaani kunstniku ja illustraatori Ignasi Blanchi isikunäitus.

Ignasi Blanch sündis Hispaanias Kataloonias Roquetese linnakeses. Ta on lõpetanud Barcelona ülikooli kaunite kunstide osakonna ja osalenud Bethanieni kunstimaja residentuuris Berliinis, kus ta spetsialiseerus graafikatehnikatele.

Hetkel elab kunstnik Barcelonas, kus ta tegutseb illustraatori ja illustratsioonikunsti õpetajana. Blanch on illustreerinud ligi 90 raamatut. Äsja avaldas ta koos laulja ja näitlejanna Olivia Newton-Johniga raamatu „Liv on“ (Barcelona kirjastus Flamboyant, 2018). Ta on loonud ka arvukaid plakateid ja visuaale festivalide jm tarbeks. Blanchi maal “Räägin armastusest” (1990) oli ainsa Hispaania esindaja teosena kaasatud Berliini müüri kaunistavasse rahvusvahelisse kunstiprojekti “East Side Gallery”.

Näitusel on võimalik näha Blanchi illustratsioone, millest õhkub elegantset liikumist. Kunstnikku kütkestavad inimkeha ja ruum, milles see keha liigub. Joonistades mõtleb Blanch enda sõnul alati tegelaste psühholoogiale ja taustale: „kas keegi ootab neid, kas nad oskavad laulda.“ Samuti meeldib talle oma töödes esitada küsimusi sotsiaalselt konstrueeritud naiselikkuse ja mehelikkuse kuvandite kohta. Kunstnik on lausunud, et talle meeldib nõrkus: „Nõrk või kahtlev joon on väga huvitav. Vead toovad mitmeid asju päevavalgele.“

Näituse kuraator Viive Noor lausus kunstniku kohta: “Ignasi Blanch kuulub kahtlemata hispaania ja katalaani illustraatorite koorekihti. Ta on võrratult produktiivne kunstnik, kes jõuab kõikjale. Lisaks raamatute illustreerimisele, kujundab ta plakateid, kaunistab oma töödega seinu haiglate lasteosakondades, koostab ja koordineerib näitusi, annab loenguid ja viib läbi illustratsioonialaseid õpitube koolides, raamatukogudes ja messidel. Ta on suurepärane inimene, kelle erakordse loominguga on ka Eesti publiku nüüd võimalik lähemalt tutvuda.”

Eestlastel on kunstniku illustratsioonidega olnud võimalik tutvuda rahvusvahelisel illustratsiooninäitusel “It’s Always Tea Time”, mis avati Eesti Lastekirjanduse Keskuses aastal 2015. L. Carrolli raamatust “Alice imedemaal” inspireeritud näitus rändab tänaseni mööda mainekaid Euroopa kunstigaleriisid. Samuti osales kunstnik aastal 2017 Rahvusraamatukogus toimunud Tallinna V illustratsioonitriennaalil “Pildi jõud”.

Vaata lisaks Ignasi Blanchi Facebooki lehelt.

Lisainfo:
Viive Noor
näituse kuraator, Eesti Lastekirjanduse Keskuse kunstiekspert
viivenoor@gmail.com
+372 5557 9930