fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Julia Bolšakova isikunäitus lastekirjanduse keskuses

3. septembril 2019 kell 17 avatakse Eesti Lastekirjanduse Keskuse trepigaleriis rahvusvaheliselt tuntud Moskva kunstniku Julia Bolšakova näitus. Avamisel osaleb ka kunstnik ise. Näitus jääb trepigaleriis avatuks 28. septembrini.

Bolšakova peamised töövahendid on sulg ja sulepea. Ta määratleb end graafikuna, kuid ei pelga teinekord eksperimenteerida. Kunstnikule meeldib kombineerida käsitsi valmistatud asju looduslike ning uut vanaga. Samuti paeluvad teda ebatavalised rakursid. Läbivaks teemaks Bolšakova joonistustes on rändamine: „Mulle väga meeldib reisida. Joonistan igal etapil: kui alles teele asun, juba kuskile sõidan, või ise uusi sihtkohti välja mõtlen. See on minu arengu põhiline stiimul.“

Kunstnik on liikumise Urban Sketchers Moskva rakukese üks eestvedajaid. Ülemaailmne liikumine koondab kunstnikke, kes joonistavad vaateid keskkondades, milles ise parajasti viibivad (on-site drawing). Selliseid joonistusi tehakse nii reisides kui kodulinna keskkonnas viibides.

„Julia on üks neid unikaalseid hea käega kunstnikke, kes oskab mängleva kergusega esile manada oma reisidel nähtut. Selline emotsionaalsete visandite tegemise oskus hakkab maailmast kaduma,“ lausub Julia Bolšakova kohta Eesti Lastekirjanduse Keskuse kunstiekspert Viive Noor. Tänapäeval kasutavad ka kunstnikud Noore sõnul reisides enamasti fotoaparaati, mis on mugav, aga jätab vaatajaid samas ka paljust ilma. „Kaasajal oskavad vähesed kunstnikud niisuguse vabadusega ja samas ka sellise täpsusega kujutada arhitektuuri ja interjööre nii, et tulemus poleks kuiv ja puine. Julia visandeid vaadates saad ka ise tema reisidest osa, tajud kunstniku meeleolu ja kohalikku atmosfääri. Tema tööd on emotsionaalsed ja nagu tänapäeval öeldakse kõnetavad vaatajat.“ Kunstnikul on visandiplokk otseloomulikult kaasas ka Eestis ja reisi tulemusena valmib kindlasti hulk võluvaid joonistusi nii Tallinnast kui ka Haapsalust. „Vaimusilmas näen Julia illustreeritud raamatut oma kodulinnast Tallinnast. Sellest saaks üks tõeline menuk turistidele,“ lausus Noor.

Julia Bolšakova on sündinud ja kasvanud Moskvas. Ta on väikeste vaheaegadega joonistanud lapsepõlvest saadik: lasteaias, koolis ja ülikoolis. Kui ta parajasti ei joonistanud, siis tegeles ta maalimisega. Hariduselt on Bolšakova arhitekt ning tegutseb lisaks ka kunstnikuna. Alates aastast 2009 on ta osalenud arvukatel kodumaistel ja rahvusvahelistel näitustel Itaalias, Prantsusmaal ja Saksamaal. Tema esimene isikunäitus toimus 2013. aastal Saksamaal Ney linnas.

Näitus on lastekirjanduse keskuse trepigaleriis avatud 28. septembrini. Samuti on kunstniku töid alates 30. augustist võimalik näha Haapsalu lasteraamatukogus. Alates 5. novembrist kaunistavad Bolšakova tööd ka lastekirjanduse keskuse saali, sest avatud on kunstniku suurem isikunäitus.