fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Selgusid Edgar Valteri nimelise illustratsioonipreemia nominendid

20. septembril 2019 tähistatakse Eesti Rahva Muuseumis Edgar Valteri 90. sünniaastapäeva ja antakse esmakordselt üle kunstniku nimeline illustratsioonipreemia. Pokumaa eestvedamisel toimuv pidulik teemapäev algab kell 12 ja on kõikidele huvilistele tasuta.

Eesti Lastekirjanduse Keskuse ellu kutsutud illustratsioonipreemia eesmärk on väärtustada ja tunnustada eesti raamatuillustraatorite loomingut, jäädvustada illustraatori ja lastekirjaniku Edgar Valteri mälestust ning edendada ja toetada lastekirjanduse arengut. Žürii poolt välja valitud viis nominenti on eesti illustratsioonikunsti tipptegijad, kes on viimase viie aasta jooksul avaldanud mitmeid suurepäraseid raamatuid. Nominentide hulka kuuluvad Regina Lukk-Toompere, Marja-Liisa Plats, Priit Pärn, Ulla Saar ja Catherine Zarip.

„Eesti illustratsioonikunst on põnev, rikkalik ja üllatav ning elab täna parimaid aegu. Meil on rõõmustavalt palju eri vanuses, erineva käekirja ja tehnikaga illustraatoreid. Žürii tegi valiku 31 kunstniku seast, kes on viimasel viiel aastal avaldanud lasteraamatuid ning saanud tunnustusi kauneimate raamatute konkursil. Mul on siiralt hea meel, et preemia asutamisega saame tõsta mõned neist pjedestaalile ja teha neile pika pai, kuid veelgi olulisem on suunata inimesi head illustratsioonikunsti märkama ja mõistma. Valter oli meisterlik illustraator, kelle loodud karakterid ja pildid saadavad meid tänini, neis oli palju emotsiooni ja lugu ehk seda, mida üks illustratsioon peabki endas kätkema,“ ütles žürii esimees Triin Soone.

Preemia nominendid valis välja 7-liikmeline žürii koosseisus: Gregor Taul (kunstiteadlane), Kersti Tiik (Eesti Kunstimuuseum), Krista Kumberg (IBBY Eesti osakond), Juss Piho (Eesti Kujundusgraafikute Liit), Asta Trummel (Kultuuriministeerium), Jaanika Palm (lastekirjanduse uurija), ja Triin Soone (Eesti Lastekirjanduse Keskus).

Preemia antakse üle Eesti Rahva Muuseumis 20. septembril, päev enne Edgar Valteri 90. sünniaastapäeva. Tunnustus on rahaline ning sellega kaasneb võimalus korraldada personaalnäitus Eesti Lastekirjanduse Keskuse illustratsioonigaleriis. Preemia väljaandmist toetab Kultuuriministeerium.

Vanameistri juubeliaastat kokkuvõtval teemapäeval avatakse näitus Valteri seni eksponeerimata taiestest, peetakse kolm Valteri-teemalist ettekannet, esitletakse lätikeelset „Pokuraamatut“ ja tehakse muudki põnevat. Alates kell 18 toimub peredele Edgar Valteri teemaõhtu, kus leiavad tegevust nii suured kui väikesed. Teemapäeva organiseerimisse panustavad lisaks Pokumaale Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Eesti Rahva Muuseum.