fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Joonistusvõistlus „Kui ma oleksin kuningas Macius”

Janusz Korczaki aasta 2012 Eesti ürituste patroon on Riigikogu esimees Ene Ergma
Ürituste peakorraldaja: Poola Vabariigi Suursaatkond Tallinnas

Joonistusvõistlus „Kui ma oleksin kuningas Macius“
Korraldaja: Tallinna Keskraamatukogu

Joonistusvõistlus on pühendatud Poola kirjaniku ja pedagoogi Janusz Korczaki (1879-1942) lasteraamatule „Kuningas Macius Esimene“, millest ilmus Marianna Oklejaki illustratsioonidega eestikeelne uustrükk oktoobris 2012.

Korczak on oma raamatu „Kuningas Macius Esimene“ kohta öelnud, et see on ebatavaline raamat nendele lastele, kes on valmis minema reisima maailma, kus nad saavad võidelda, seadusi kehtestada, ringi rännata ja neid ümbritsevat tegelikkust muuta, ent samuti veenduda selles, et iga otsus toob endaga kaasa teatud tagajärjed. Kuid maailma muutmine on ilus, vältimatu, ehkki ka ränkraske ja tänamatu ülesanne.

Ootame joonistusvõistlusel osalema Tallinna lasteaedade ja koolide 5-11-aastaseid lapsi, kellele on tutvustatud või kes on lugenud Janusz Korczaki raamatut „Kuningas Macius Esimene“ või kes on käinud Eesti Lastekirjanduse Keskuses (Pikk 73) vaatamas Marianna Oklejaki illustratsioonide näitust (avatud kuni 20. oktoobrini).

Joonistuste esitamise tähtaeg on 14. detsember 2012.

Parimatest joonistustest koostatakse virtuaalnäitus Tallinna Keskraamatukogu Lastelehel www.keskraamatukogu.ee/lasteleht ja originaaltöid eksponeeritakse Tallinna Keskraamatukogus. Võistluse lõpetamine ja parimate autasustamine toimub jaanuaris 2013 Riigikogus.

Joonistusvõistluse auhinnad on välja pannud Poola Vabariigi Suursaatkond Tallinnas, Marianna Oklejak, Viive Noor, kirjastus Tiritamm, Tallinna Keskraamatukogu.

Joonistusvõistlusel osalemise tingimused on kirjas Tallinna Keskraamatukogu Lastelehel www.keskraamatukogu.ee/lasteleht ning Poola Vabariigi Suursaatkonna kodulehel www.tallinn.polemb.net.

Osalemise tingimused

  • Ootame joonistusvõistlusel osalema Tallinna lasteaedade ja koolide 5-11-aastaseid lapsi.
  • Võistlustöid hinnatakse kolmes vanusegrupis: 5-6-aastased, 7-8-aastased ja 9-11- aastased lapsed.
  • Iga osaleja võib võistlusele esitada ühe A4- või A3-formaadis teemast lähtuva joonistuse.
  • Kui pilte joonistab rühm või klass, palume õpetajal teha võistlusele saatmiseks joonistustest valik.
  • Esitatud joonistus ei või olla raamatust kopeeritud, varasematel võistlustel osalenud ega avaldatud.

Võistlusel osalemise kord

  • Võistlustöid ootame Tallinna Keskraamatukogu laste- ja noorteteenindusse (Estonia pst 8) kuni 14. detsembrini 2012. Töid võib saata ka posti teel aadressil Tallinna Keskraamatukogu, Estonia pst 8, 15044 Tallinn, märgusõna „Kuningas“.
  • Joonistuse taha palume märkida: lapse ees- ja perekonnanimi, vanus, kool või lasteaed, täiskasvanud esindaja e-posti aadress või telefon.
  • Lapse joonistusvõistlusel osalemisest ja võistluse tingimustest palume teavitada lapsevanemat.
  • Võistlusel osalemisega antakse õigus lapse ees- ja perekonnanime, vanuse ning joonistuse avaldamiseks internetis Tallinna Keskraamatukogu Lastelehel www.keskraamatukogu.ee/lasteleht, trükisõnas ja avalikel üritustel.
  • Võistlusele saadetud joonistusi omanikele ei tagastata, need jäävad Janusz Korczaki aasta arhiivi Poola Suursaatkonnas.

Võistluse läbiviimine ja lõpetamine

  • Võistlusele laekunud töid hindab žürii, kuhu kuuluvad: Ene Ergma (Janusz Korczaki aasta 2012 patroon), Grzegorz M. Poznanaski (Poola Vabariigi suursaadik), Marianna Oklejak (Poola kunstnik, kolme Korczaki lasteraamatu illustraator), Linda Targo (Kirjastuse Tiritamm tõlkija ja toimetaja), Viive Noor (Eesti Lastekirjanduse Keskuse kunstiekspert, illustraator), Kertu Sillaste (Tallinna Keskraamatukogu kunstnik, illustraator) ja Anneli Kengsepp (Tallinna Keskraamatukogu laste- ja noorteteeninduse pearaamatukoguhoidja).
  • Kolmes vanusegrupis auhinnatakse kolme paremat joonistust. Peaauhindadeks on tunnustatud illustraatorite tööd, J. Korczaki raamat “Kuningas Macius Esimene” (Marianna Oklejaki  ja Ene Ergma autogrammidega) ja ajakirjade Täheke või Hea Laps aastatellimused.
  • Žüriil on õigus välja anda täiendavaid auhindu.
  • Võistluse lõpetamisele oodatud joonistajad leiavad oma nime ja lõpuürituse toimumise kuupäeva alates 9. jaanuarist Tallinna Keskraamatukogu Lastelehelt www.keskraamatukogu.ee/lasteleht. Parimatele joonistajatele saadetakse lõpuürituse teade osaleja antud e-posti aadressile.

Täiendav info joonistusvõistluse kohta: Tallinna Keskraamatukogu laste- ja noorteteeninduse pearaamatukoguhoidjalt Anneli Kengsepalt, telefon 683 0913, e-post anneli.kengsepp@tln.lib.ee

Űldinfo Janusz Korczaki aasta 2012 kohta Eestis: Poola Vabariigi Suursaatkonna kultuurikorralduse spetsialistilt Slawomira Borowska-Petersonilt, telefon 627 8218, e-post slawomira.borowskapeterson@msz.gov.pl