fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Märts 2014. Eugene Yelchin „Stalini murtud nina”

Eugene Yelchini raamat „Stalini murtud nina” pole haruldane mitte ainult meie praeguses lastekirjanduspildis, vaid kindlasti ka maailma lastekirjanduse kontekstis. Suhteliselt harva kajastatakse lasteraamatuis ajalugu ja poliitikat. Mõningaid teoseid on küll ilmunud holokaustist, kuid stalinismi kuriteod on nii meie kui ka muu maailma lastekirjanduses teema, millest pigem ei räägita. See on ka arusaadav, kuna valdkond on komplitseeritud ning nõuab autorilt lisaks suurepärasele faktitundmisele ka veenvat ja tundlikku kirjutamisoskust. Võrreldes õpikutega pakuvad ajalooainelised ilukirjandusteosed lastele keerukatest sündmustest ja olukordadest inimlikumat ja emotsionaalsemat pilti. Hea võimalus ajaloole inimliku mõõtme lisamiseks on autobiograafiad ja tõsielulood.

Jutustuse „Stalini murtud nina” peategelane on Saša Zaitšik, kümneaastane poiss, kellel on palju ühist teose autori Eugene Yelchini ja tema lapsepõlvega. Nagu autor, elab ka Saša ühiskorteris, kus on kokku 48 inimest. Korteris on kaheteistkümne auguga raudpliit, et iga perekond saaks eraldi sööki valmistada, tualett ja külma veega valamu. Saša elab isaga, kes töötab julgeolekus, on julgeolekuohvitser ja kommunist. Üle kõige igatseb Sašagi tubliks kommunistiks saada. Enne seda ootab ees pioneeriks astumine. Ööl enne tähtsat sündmust tuleb aga julgeolek ja viib Saša isa minema. Poiss ei kaota lootust, ta on kindel, et suur Juht ja Õpetaja Stalin aitab teda peagi ning isa vabastatakse. Paraku tuleb Sašal siiski tasapisi, kuid järjekindlalt ilmnevate faktide pärast oma unistustes pettuda. Ja kuigi autor lõpetab teose lasteraamatule kohaselt pehmelt, jättes noorele lugejale alles lootuse, võib kogenum, omaaegseid olusid tundnud lugeja aimata, millisesse suunda lugu tegelikult tüürib.

Eugene Yelchinit võiks nimetada laste Sofi Oksaneniks. Nii käsitletavad teemad – stalinliku Nõukogude Liidu diktaatorlik võim, julgeolekuteenistuse ja propagandamasina toimimine – , aga ka sündmustest rääkimise viis sarnanevad just nimetatud autoriga. Raamatu tagakaanelt selgub, et Eugene Yelchin on emigrant. Ta on küll sündinud Nõukogude Liidus1956. aastal, kuid elab ja töötab alates aastast 1983 Ameerika Ühendriikides.

Teose põneva ja hoogsa teksti kõrval tasub tähelepanu pöörata ka autori illustratsioonidele. Need on ilmekad realistlikud pildid, mis mustvalgetena annavad suurepäraselt edasi kirjeldatud olustikku ja laiendavad süžeed, tõstes esile selle olulisemaid sündmusi.

Lisaks põhitekstile on raamatus selgitusi omaaegse elu-olu kohta. Nii näiteks toob autor ära ühiskorteri ehk kommunalka plaani, selgitab, kes olid pioneerid, kes informaatorid jne. Teose lõpuosas on intervjuu autoriga, milles ta selgitab oma teose kirjutamise motiive, selle vastavust tegeliku eluga Nõukogude Venemaal jne

Eugene Yelchini jutustus „Stalini murtud nina” on ääretult emotsionaalne teos. Märtsikuus meenutatavate küüditamiste ja pommitamiste ning hiljutiste Ukraina sündmuste taustal mõjub teos kohati lausa õõvastavalt, kuid loodetavasti on raamatust palju kasu lastele ajaloo selgitamisel ning sellele inimliku mõõtme andmisel.

Tõlkinud Matti Piirimaa
Illustreerinud autor
Välja andnud kirjastus Sinisukk
174 lk

Jaanika Palm, lastekirjanduse uurija

Vt lisaks: http://www.eugeneyelchinbooks.com/breakingstalinsnose/index.php